Костурът полудя

Едрите костури освирепяват в студеното време

Костурът направо полудя! В снежното време апетитът на тази риба се изостря до неузнаваемост. Големите парчета направо освирепяват от студа и падащите снежинки.
След като в момента вече е в сила забраната за улов на щука и бяла риба, то за любителите на хищни риби в езерата като алтернатива остават сомовете и костурите. Първият вид е изявено топлолюбив и се храни само при значително повишение на температурата на водата. И да се улови сом в това време, то това би било по-скоро щастливо изключение. Не така стои въпросът при костура.
Този раиран хищник става все по-желан улов в последно време, въпреки че до неотдавна бе считан за вреден плевелен вид. У нас са регистрирани доста рекорди за изваждани костури с тегло над 2 килограма. Дори и риба над половинка се счита за особено престижен улов.
Костурът, подобно на останалите хищни риби у нас, се размножава по това време от годината, но за него специална забрана няма. Разпространен е в почти всички наши язовири, има го и по реките, но там популацията му не е голяма. Предпочита стоящите води. Прекарва зимата на по-големи дълбочини, но вече започва да се изтегля в по-плитките участъци и може да се лови успешно на 2-3 метра под повърхността.
Костурът се лови успешно както на изкуствени примамки, така и на плувка или дъно. В снежно време определено по-добрият вариант е малката жива рибка. Удачна стръв са щипоците и кубинките. По-дребните екземпляри налитат здраво и на торен или бял червей.
Хубава серия от костури в момента може да се направи на язовир ДБебрешУ край Ботевград. В района на устието ледът отдавна е разтопен, което привлича десетки въдичари. Хващат се основно костури по педя. Далеч по-едри са парчетата на "Доспат". Търсят се по заливите с каменисто дъно. На този водоем може да се разчита и на улов от дъгова пъстърва. За софиянци възможности за улов на едър костур предлага язовир "Искър".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене