Съборената балерина пред Народния театър е гимнастичка с обръч, но там е без него

След 6 месеца реставрация изящната статуя на Георги Чапкънов пак се къпе във водата на шадравана пред Народния театър.

Изящната статуя на Георги Чапкънов е била “подкуп” да получим

домакинство на зимни олимпийски игри

Тече поредна кандидатура за зимни олимпийски игри. Председателят на Българския олимпийски комитет Иван Славков уверено преценява, че и ние с Витоша имаме шансове “барабар Петко с мъжете”, но защо да не се опитаме като жабата, дето вдигнала крак...

Ама как да подходим към комисията с кандидатурите? Както винаги много находчив, той научава, че централата на МОК в Лозана се мести в нова, специално построена за комитета сграда. А тази празна сграда се нуждае от картини, пластики, украса, за да бъде уютна.

Следва идеята да се “подкупи” комисията с уникална скулптура, дело на известен български майстор на изящните изкуства. Чрез нея поне може да се отвори тема за разговор за домакинството, убеден е Славков.

Какво, какво,

колебаят се

инициаторите и

им светва!

В кое сме най-добри? В гимнастиката! Току-що наши момичета са спечелили злато по света, най-добри са на обръч.

“Виж какво, драги ми Чапа (така наричат приятелите му известния скулптор Георги Чапкънов - б.а.). Дай да им вземем акъла с една изящна девойка, българка, гимнастичка, космическа грация с обръч, политнала нагоре - да разберат, че и ние се стремим нагоре, че сме упорити”, поставя той задачата на маестрото.

Георги Чапкънов се заема със задачата. Не му е нужно гимнастичка да му позира, за да извая елегантните движения в полет. “Все пак 25 години съм бил даскал в Художествената академия!”, почти се обижда на въпроса дали е ползвал модел. Нагледал се е и е скулптирал десетки изящни тела във всякакви пози. А тази е изваяна малко над естествена големина. За да се възвисява.

Статуята е готова. Заминава за Лозана. Приета е. Резултата го знаем. Но е първата, която краси новите офиси на МОК. Прекрасни са отношенията между дарителя и членовете на МОК, но дотук... Тенкю!

Елегантният “подкуп”

не минава, но не

остава

само в Лозана

Чапкънов я отлива отново, този път без обръч и може би затова тя става по-известна под името “Балерината”. Но все така изящна все така устремена към съвършенство. И се отзовава сред струите на фонтана пред Народния театър години след като събирала прах в депата на Софийската градска художествена галерия.

Тогава арх. Агура отговаря за пространството пред Народния театър. Той вижда статуя да се къпе от струите, които да блестят в диамантени пречупвания на светлините под слънцето на фона на достолепната златна фасада. Обявяват конкурс за такава работа. Няма ефект. Някой се сеща за гимнастичката - балерина. И ето я - кацнала сред водата, възраждаща се като Афродита отново и отново за красотата, грацията, младостта, стремежа, небето... Муза. Като с жива вода облята.

Даряваща надежда.

Сред струите е

почти 20 г.

Но падна. Нелепо. В тон със селфи модата ученик от Художествена гимназия се качва до нея. Балерината се прекършва и пада. Ранената статуя е отнесена в близката Градска художествена галерия и с нея се заема реставраторката Илинка Чергарова. Тя внимателно възстановява изящните глезени, преглежда балерината за други щети.

Сега Чапръковата окъпана от водни струи изящна девойка е отново на мястото си. “Не беше нищо фатално, Е, можеха да ме поканят, когато я върнаха на нейния пиедестал преди няколко дни, да я видя пак устремена нагоре”, въздъхва скулпторът.

Защо е паднала? - явно не е била добре балансирана. По-внимателно с нея при селфита, крехка е, шегува се с мераклиите да се увековечат със статуята във фонтана той.

Изненадал се, че класът ученици от Художествената гимназия, водени от своя преподавателка, едно от които е било момчето, бутнало статуята, дошли в ателието му да му се извинят. Простил им. Младост. 

"Децата бяха толкова тъжни! Не знаеха какво са сторили, а срещата им с Чапкънов в ателието му бе паметна за тях. Сигурна съм, че вече никога няма да дори да се опитат да докоснат или наранят паметник", сподели Донка Павлова, директорка на Художествената гимназия.

Няма да има особени последствия за момчето, неволно бутнало статуята, стана ясно от справка в прокуратурата.

Илинка Чергарова,

реставратор

Няколко души успяха за вдигнат изящната балерина, защото тя всъщност тежи около 400 кг. Не знаем как е била пречупена тази конструкция от неръждаема стомана, вложена за укрепване в бедрото. Честно да ви кажа, момчето би пострадало повече от статуята, ако бе паднала върху него. Реставрацията отне 6 месеца. Дясната гърда беше деформирана, имаше механични наранявания и издрасквания на частта, посрещнала удара. Затова се наложи да използваме ателието в Требич, трябваше и кран. Възстановихме патината и част от защитния слой на бронза. Най-големият ни стимул беше, че за хората, които обичат градината пред театъра и фонтана, тази статуя наистина им липсваше. Върнахме я с целия ѝ блясък.

За автора

Произведения на проф. Георги Чапкънов са изложени в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и др. Съавтор е на герба на Република България (1997 г.); автор е на Статуята на София в столицата (2000 г.), на много монети и медали, правил е портрети на едни от най-известните личности на България.

 

Фонтанът е разположен пред сградата на Народния театър “Иван Вазов” в София. Той е бил построен през 1976 г. сред малък, но зелен и сенчест парк - Градската градина. Мястото има своя уникална атмосфера с откритите кафенета наоколо и масите за шах, където се организират любителски игри.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене