Ексминистър Евдокия Манева хвана четката

Бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева рисува за удоволствие отдавна, но се е захванала сериозно за четката едва в последните години и особено след пенсионирането си. Това призна самата тя при откриването на първата си официална изложба с живописни платна “Класически нюанси” в столичната галерия “Евдокия арт” на “Раковски” 120.

Манева е рисувала и по времето, когато е работила в държавната администрация - като министър в кабинета на Иван Костов от 1997 до 2001, и после като заместник-министър. Арх. Белин Моллов, който бе министър на регионалното развитие, призна при откриването на изложбата на Манева, че той също го е правил и че подозира какво биха си помислили подчинените им, ако бяха разбрали с какво се занимават двамата министри в свободното си време.

Приятелите на Евдокия Манева са я насърчили едва в последните години, че онова, което прави, е достойно да бъде показано, каза ексминистър Манева.

Става въпрос за серия от пейзажи и натюрморти с цветя, всички рисувани от натура с маслени бои. Сюжетите на пейзажите са предимно от природни красоти в страната, но има и от чужбина, някои от които рисувани по спомен. Манева е активен турист и планинар и пейзажите ѝ са от най-различни кътчета на страната - Осогово, Етрополе, село Гела, Бургас, поречието на Дунав и другаде. Когато ги е рисувала, тя често си е позволявала да променя действителността, за да придаде определена експресия.

Според познавачи картините ѝ изразяват определени настроения и дори може да се каже, че от тях звучи музика. Манева е позната като запален меломан, един от най-редовните посетители на зала “България”. Плюс за нейното изкуство е, че то е достъпно.

“Дай Боже, наистина да съм успяла да предам чудесното чувство, което съм изпитвала, докато ги рисувам”, каза самата Манева.

Ескминистърката не се е задоволила само с онова, което знае по принцип за живописта, а през последните години и вземала уроци от акад. Ясен Голев, преподавател в Националната художествена академия.

На откриването присъстваха бившите министри на околната среда и водите Нона Караджова, настоящият екоминистър Нено Димов, бившите министри на регионалното развитие Евгени Чачев и Белин Моллов, приятели и многобройното семейство на Манева.

Двамата бивши министри на околната среда Евдокия Манева (вляво) и Нона Караджова и настоящият Нено Димов на откриването на изложбата живопис “Класически нюанси” на Евдокия Манева. Вдясно - картини на Евдокия Манева
Двамата бивши министри на околната среда Евдокия Манева (вляво) и Нона Караджова и настоящият Нено Димов на откриването на изложбата живопис “Класически нюанси” на Евдокия Манева. Вдясно - картини на Евдокия Манева
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене