Двама рефери "режат" нашите на САЩ '94

Перфектният фал на Стоичков

На провеждащото се сега в Русия световно първенство по футбол съставът на Мексико изненада лошо действащия световен шампион Германия в първия мач. През златната за родния футбол 1994 г. отборите и на двете страни остават с неприятни спомени от срещите си с Пеневата чета.

След провала срещу Нигерия и успехите над Гърция и Аржентина "лъвовете" ги очаква мач срещу мексиканците. В жегата на стадион "Джайънтс" в Ню Йорк "ацтеките" са като у дома си, тъй като по трибуните има над 75 000 техни сънародници, докато българите са шепа хора на този фон. Освен това мексиканците получават и безрезервната подкрепа на сирийския рефер Джамал ал Шариф.

"Освен че имаха страхотна подкрепа от публиката, съдията също се опита да им даде рамо - казва Ивайло Йорданов. - Реферът изгони незаслужено Кременлиев, подпираше ги съвсем очевидно."

Въпреки това България нанася първия удар в този мач. Йорданов извежда Стоичков с брилянтен пас и Камата бележи четвъртия си гол на първенството още в 7-ата минута на мача.

"Преди да подам към Христо, единственото нещо, което ми се въртеше в главата, беше, че топката трябва да мине покрай защитниците - връща се назад във времето Ивайло Йорданов. - Бях убеден, че ако това стане, Ицо ще ги надбяга и ще излезе сам срещу вратаря. А от такава позиция той не прощаваше!"

България повежда с 1:0, но съдията Джамал ал Шариф от Сирия търси начин да върне мексиканците в мача. Дава им измислена дузпа в 18-ата минута и Аспе изравнява - 1:1. Това се вижда недостатъчно на Шариф и той решава да изгони напълно незаслужено Емил Кременлиев през второто полувреме. Въпреки това България не се огъва. Малко по-късно Гарсия спира с нарушение остър пробив на Ивайло Йорданов и също напуска играта след втори жълт картон.

Така се стига до продължения, а след тях и до дузпи. Именно при тяхното изпълнение вратарят Борислав Михайлов става герой за цяла България. Боби, който днес оглавява БФС, е абсолютно невъзмутим и хваща ударите на Бернал и Родригес, а Бончо Генчев, Даниел Боримиров и Йордан Лечков са точни и мачът е спечелен с 4:2.
Следва един от най-феноменалните мачове в българската футболна история - 1/4-финалът срещу и тогава действащия световен шампион Германия. Легенди се носят за това как българите се подготвят за този мач. Говори се, че те не излизат от басейна, докато немците се потят на тренировки и разучават тактически схеми. Христо Стоичков дава култово интервю от плувния комплекс на хотела, облечен само по бански.
ДАин цу, цвайн цу, дрънУ, казва Камата, когато го питат какво мисли за двубоя с Германия. После скача в басейна. Немците нищо не разбират от посланието на Камата. Все още!

"Шефовете също са на висотата на ситуацията. "Хората от ръководството много обичаха сладкия живот - спомня си с усмивка Петър Александров. - Веднъж бяха поръчали лимузини, каквито до този момент бяхме виждали само по филмите. С тях отидохме в центъра на града да се забавляваме. По веселие и купони нямаше кой да ни бие в Щатите. Както отбора, така и нашите шефове! Само треньорският щаб и хората около него си знаят как са издържали с такива твърдоглави футболисти, каквито имаше в нашия тим. Ние се карахме и се веселяхме, ругаехме се и се прегръщахме... Бяхме просто невероятна банда."

В такава обстановка идва 10 юли и отново домакин е "Джайънтс Стейдиъм". Българите са считани за тотален аутсайдер. Но още в началото на мача удар на Балъков се отбива в дясната греда. Това ясно показва на съперника, че България не приема ролята на обречен отбор. Немците успяват да наложат териториален превес, но не стигат до чисти положения за гол. Първото полувреме завършва 0:0. В началото на втората част съдията Кадена от Колумбия дава дузпа за Германия, изпросена от Юрген Клинсман. Лотар Матеус бележи за 1:0. Бундестимът се опитва да реши всичко с второ попадение, но атаките се разбиват в нашата защита. Времето напредва и Германия се връща назад да пази резултата. Груба грешка! След няколко опасни атаки на нашия отбор играта трайно се пренася в полето на съперника. Юрген Колер е принуден да фаулира Стоичков близо до наказателното поле в 76-ата минута. Вратарят Бодо Илгнер строи стена от шестима футболисти. Но дори и те не са достатъчна преграда пред фантастичния удар на Камата - 1:1. Какъв шамар за Германия! И това не е всичко. Само три минути по-късно Златко Янков центрира в наказателното поле, Йордан Лечков скача с летящ плонж и праща топката в мрежата на Илгнер 2:1 за България! Нокаут! Световният шампион е детрониран!

Щурата балканска банда вече е стреснала както организаторите, така и ФИФА и спонсорите, които губят неимоверно много пари. Налетите милиони за състава на Германия отиват нахалост, но това ли да се случи и с италианците? Вземат се мерки.
В деня преди полуфинала срещу "скуадра адзура" в хотела на нашите пристигат полицаи и проверяващи и конфискуват продуктите, с които готвачът Нейчо Нейчев готви обяд. Уж храната била натровена. След час носят нови продукти. Случката само развеселява отбора, а играчите се шегуват: "Май здраво сме стреснали "жабарите"!
За да е подсигурено всичко, реферът Жоел Киню става главно действащо лице в мача, както колегата му срещу Мексико. Французинът не отсъжда две чисти дузпи за нашите и те губят с 1:2.

Боби Михайлов си получава медала от Жоао Хавеланж
Боби Михайлов си получава медала от Жоао Хавеланж
Великият ни отбор от световното в Щатите
Великият ни отбор от световното в Щатите
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене