Ту Сюесон: Правим две изложби и два концерта за срещата „16+1” в София

Ту Сюесон Снимка Десислава Кулелиева

Организираме също курсове по калиграфия, бойно изкуство и китайски език, казва директорът на Китайския информационен център

- Г-н Ту, остават броени дни до визитата на китайския премиер Ли Къциян в България, както и провеждането на срещата „16+1” - какви събития предвижда Китайския културен център в тази връзка?

-          Срещата „16+1” в София е планирана за периода от 5 до 8 юли. Малко преди началото на срещата, както и до края на месец юли, Китайският културен център в София е планирал четири основни събития, които трябва да се случат: две изложби и два курса. 

- Първата изложба е с избрани художествени творби от 16-те държави от Централна и Източна Европа, както и, разбира се, от Китай. Ще участват произведения на общо 27 творци, сред които художници, скулптори, автори на художествени инсталации, на късометражни филми...общо над 100 оригинални творби. Тези творци са доста известни в държавите, в които живеят и работят.  Има седем автора  от българска страна и четирима от Китай. Ще има и специализирана лекция при откриването на изложението. 

По време на втората изложба ще бъде показани продукти, свързани с културната индустрия и главно - с работата на художниците. Посетителите ще се запознаят с  продукцията на 7 големи китайски фирми от град Нинбо. Идеята ни е да представим както произведения на изкуството, така и продукти, с помощта на които те се създават. Фирмите ще представят свои мостри и каталози, за да запознаят българската общественост с дейността си. Така че -  очакваме проявата да е интересна и за хората, които се интересуват от култура, така и за бизнеса. 

Двата курса ще бъдат съответно по калиграфия и традиционна китайска живопис. Ще ги водят двама китайски преподаватели от град Нинбо, които имат сериозен опит в представянето на традиционната китайска култура, особено сред чужденци. Курсовете ще започнат на 25 юни и ще приключат на 15 юли. Ще има и курс за деца до 14 години, както и курс за възрастни. 

Преди време започнахме и друг курс, който продължава във времето, макар и с малки прекъсвания – по традиционно китайско бойно изкуство Тай дзи. Той стартира от съвсем базово ниво, за начинаещи и продължава да се развива. Курсове по това бойно изкуство също ще има в края на м.юни и в  началото на юли. 

-          Какви са перспективите на проекта „Един пояс един път“,  по-специално в контекста на културното сътрудничество между България и Китай? 

-          И в двете ни важни инициативи – „Един пояс, един път” и „16+1” – това, което Китай се опитва да изрази пред света е, че няма малки и големи държави, че всички имат еднаква важност, че няма етноси, които доминират над други – всички са равнопоставени. Позицията на китайското правителство по тези инициативи е положителна и подкрепяща останалия свят в неговото многообразие. През последните две години българското правителство също изразява силна подкрепа за тези инициативи. Стъпвайки върху благоприятната основа, смятам че могат да бъдат постигнати много неща, хоризонтите пред нас са наистина безкрайни. 

Радостен е фактът, че китайското и българското правителство работят много добре по културното сътрудничество. Пример за това са създаването на културните центрове на двете страни. Китайският културен център заработи преди няколко месеца в София. Стартът на Българския културен център в Пекин също е в подготвителен процес и съвсем скоро ще бъде открит в сградата на посолството ви там. 

Отделно от това е много важен и социалният момент – с развитието на различните интернет платформи, както и с усъвършенстването на самолетните полети и на пътната инфраструктура – разстоянието между Китай и България се смалява и контактите ни стават още по-интензивни. Българите опознават все по-добре Китай, а китайците идват по-лесно в България. 

Една от притегателните сили на Китай е пазарът – желанието на български фирми за контакти там е напълно възможно и се реализира  много по-лесно отпреди. 

Другият момент е туристическият – Китай също има богата култура, древна история, множество интересни артефакти, които предизвикват интереса на българите. От друга страна, България също става все по-интересна като туристическа дестинация за китайските граждани. Смятам, че тенденциите са доста положителни. 

-          Какви интересни инициативи предвижда Културно-информационният център на Китай в  следващите месеци?

 -          Много са дейностите, които сме планирали за  лятото. През август ще дойдат около 30 музиканти от Китай, за които ще организираме съвместни изпълнения с музиканти от България. Все още не сме се спрели на конкретното място, но предполагаме, че ще е някоя от големите музикални зали на столицата. Сътрудничеството в областта на музиката между Китай и България датира от много години, постоянно има български и китайски делегации, които пътуват в двете посоки. Така че това е вече утвърдена традиция между нашите страни и  очакваме да се получи доста интересно за българската публика събитие. 

През септември също планираме две музикални събития, които са посветени на празника „Средата на есента” по Китайския лунен календар и се характеризира със събирането на семейството в дома. Тъй като точно тогава ще има пълнолуние и представленията  ще бъдат вечер, акцентът ще е върху медитативното съзерцанието на луната. 

Пак през септември планираме прожекции на китайски филми – на открито и закрито, както и представяне на китайска храна – това е един от най-непосредствените начини за опознаване на китайската култура. 

За октомври се подготвяме да направим съвместна изложба с Националната художествена галерия. Тя ще бъде на съвременното китайско изкуство. Експонатите ще могат да се видят в залата на галерията. Ще бъдат представени творбите на Пекинската академия за изкуства на общо 3 поколения – най-младите, на средна възраст и по-възрастните – преподаватели, дипломирали се студенти и др. Техните творби са много интересни и очакаме българската публика да остане доволна. 

Ще имаме обща инициатива и с Националната библиотека, където ще направим изложба, свързана с китайските книги. Въпреки удобствата на четенето в интернет на множеството електронни книги, печатните издания продължават да са актуални.  Уникален остава допирът до хартията, уникалните истории, които се крият зад издаването на всяка книга – всичко това не спира да буди интерес.  Китай, страната, в която е изобретена хартията, има много дълга история и традиции в тази област. 

И накрая – през октомври ще имаме и спортно събитие под логото „Опознай София”. Участниците ще бъдат разпределени вв групи от по пет човека, като единият от тях задължително трябва да бъде различен от другите по пол, по националност или други критерии – например – един чужденец – българин сред четирима китайци, както и обратното. Задачата им ще бъде да се разхождат из София и да намират определени обекти, предварително зададени от организаторите и свързани с Китай, като се придвижват задължително пеш или само с градски транспорт. Смятаме, че ще се  получи доста интересно. 

-          А кога ще има курсове по китайски език, както беше обещано при откриването на Китайския културно-информационен център? 

-          Курсовете по китайски ще започнат в края на ноември и началото на декември. За целта в центъра имаме пет учебни зали. В момента се подготвят материалите, учителите и останалата логистика, дооборудва се и самият културен център

- Вие сте в България от около два месеца  като директор на най-големия китайски културен център в Централна и Източна Европа. Какви са първите ви впечатления от София и кои други градове успяхте да посетите? 

-          За този период, освен София успях да видя Варна, Велико Търново, Пловдив...Всеки път шофирам сам колата си, за мога да почувствам по-добре страната. Много ми харесват българските градове, планинската прирова, забележителностите, които, са запазени в напълно автентичен вид. Това се среща все по-рядко в бързо развиващия се свят. 

Друго, което ми прави впечатление в българските градове, е че зад всеки от тях има  история. Дори не е необходимо човек да е запознат подробно с историята на страната – усеща се атмосферата на нещо древно, с традиции – това  ме впечатлява много. 

Много ми харесва начинът, по който в България се пазят останките от древността, историческите артефакти – например Античният театър в Пловдив, античният комплекс „Сердика” в София и много други. Веднага се вижда отношението като към нещо изключително важно. За съжаление не навсякъде в  голяма част от съвременния свят е така, но в България очевидно е от важно значение. 

Сятам, че България ще ми харесва все повече и повече, защото първото впечатление е много важно,  по-късно то е водещо, при опознаването на страната. Сигурен съм, че по същия начин страната ще харесва все повече на китайските граждани, които я посещават или се интересуват от нея – нещо, което е важна част от моята работа тук.

Като директор на Китайския културен център, за мен е приоритет да представям Китай пред България – за да може и тук страната ми да бъде харесвана все повече. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене