Японски небостъргачи и въртяща сцена за първи път на Античния театър в Пловдив

С авангардна сценография и режисура стартира петото издание на OPERA OPEN в Пловдив. Снимки: Авторът

Със зашеметяващ спектакъл "Мадам Бътерфлай" стартира OPERA OPEN

Над 2000 силно аплодираха нежното сопрано Хай-Йоон Ли от Южна Корея, която се превъплъти в Чо-Чо-Сан. С премиерата на "Мадам Бътерфлай" в неделя вечер стартира петото издание на OPERA OPEN, чийто финал е на 28 юли.

За пръв път на Античния театър специално за прочутата опера на Пучини беше инсталирана въртяща се сцена, на която танцът с ветрилата на японските гейши, буквално накара публиката да крещи "Браво".

Авангардната сценография с много визуални технологии, 3D мапинг и и оригинални хрумвания на доц. Нина Найденова, сочена за най-добрите оперни режисьори, държаха публиката през целия спектакъл въпреки студа. Над 60 работници и алпинисти бяха монтирали на пред римските колони специални пана, които пресъздадоха характерната японска пагода. Макар действието да се развива в Нагазаки, някои ги нарекоха токийски небостъргачи. Върху тях се показваха различни сцени, като прочутите японски вишни и американския живот.

Корейката Хай-Йоон Лии накара пловдивчани след всяка ария да ръкопляскат продължително. В послените години тя триумфира с ролята на Бътерфлай в Дъблин, Макдебург и Лисабон. Италианският диригент Якопо Сипари Ди Паскасероли пък даде всичко от себе си. Той не скрие, че "Мадам Бътерфлай" е сред най-любимите му произведения.

Силното начало на OPERA OFPEN продължава с "Лебедово езеро" на 26-и. В спектакъла участват солистите на Болшой театър Алена Ковалева и Якопо Тисси. На 30-и е знаменитата VIVA L'OPERERETA, а на 3 юли Александрина Пендачанска представя "Това съм аз". "Жизел" и "Трубадур" са следващите заглавия от фестивала.

Момент от спектакъла "Мадам Бътерфлай" на Античния театър.
Момент от спектакъла "Мадам Бътерфлай" на Античния театър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене