Калоян Паргов сверява часовниците на Путин и Обама

Има ли нещо общо между президентите на САЩ и Русия? Оказва се, че да - часовниците им се сверяват от един български политик. В кръга на шегата, разбира се. Но лидерът на БСП - София, Калоян Паргов получава като подарък при посещение в Белия дом и в Кремъл, при това в една и съща година, реплики на часовниците на двамата президенти по това време - Барак Обама и Владимир Путин. И до днес редовно ги навива, за да поддържат часовото време на Вашингтон и Москва.

Двата часовника са само едно от любимите неща на Паргов. Лидерът на столичните социалисти и член на червеното Изпълнително бюро се съгласи да разкрие някои от тайните на личния си живот пред “24 часа”. Поводът - неговият 41-и рожден ден.

Този личен празник по принцип е време, в което всеки прави равносметка в живота си. Паргов също, но за разлика от мнозина той има посока и целенасочено следва целите си.

Потомствен социалист. Син е на покойния проф. Драгомир Паргов - дългогодишен декан на Факултета по информационни науки в Университета по библиотекознание и информационни технологии и бивш член на Висшата атестационна комисия.

Завършил II английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”. Бакалавър е по международни отношения и магистър по европейска интеграция в УНСС. Докторант в катедра МИО по европейска икономическа интеграция в УНСС.

Работил е в Националната агенция за оценяване и акредитация на МС.

Влиза в политиката рано - след като завършва средното си образование баща му го насочва към партийната организация във Връбница. През 2005 г. участва в проекта на БСП “България в Европа и глобалният свят”, в който млади експерти по външна политика очертават приоритетите на България в тази област. И така се включа по-активно в партийния живот. Минава през всички стъпала на партийната йерархия.

От 2007 г. е общински съветник от листата на БСП. Бил е и кандидат за евродепутат през 2009 г.

През 2013 г. е избран за председател на най-голямата червена организация в страната: БСП - София. Пост, който дълго време преди това заемаше Румен Овчаров.

Как покрай политиката обаче намира време за личен живот? Каква е историята но томчето със съчинения на Франсоа Рабле и какъв смисъл влага в него Паргов по отношение на бъдещата си женитба - четете в неговите 7 любими неща.

1. Часовниците на Путин и Обама

Часовници от двата полюса в геополитиката - това е споменът, който Паргов си носи от посещенията му в рамките на един месец във Вашингтон и в Москва през 2015 г. Руският часовник се казва “Президент” и е с подписа на Владимир Путин. Другият е часовникът, който носеше Барак Обама като президент на САЩ по онова време. “Умението да държиш часовниците от двата полюса верни спрямо българското време е може би най-важното за дипломацията ни. Балансът в международните отношения е пътят към реализирането на националните интереси”, казва Паргов.

2. Фланелката на “Барселона” с №8

Екип на “Барселона” с №8, който получава от приятели, е любим на политика и той често играе футбол с тази фланелка. “Моето поколение израсна с успехите на Христо Стоичков. Аз съм от ЦСКА, а той е легенда на ЦСКА. Детските и младежките ми години минаха под знака на ЦСКА със Стоичков, националния отбор със Стоичков и “Барселона” със Стоичков. Затова и любимият ми номер е 8”, обяснява той.

3. Бачковският манастир

От ставропигиалните манастири в България Бачковският за мен е най-въздействащ, казва Паргов. В момента, в който прекрачи прага му, това място му дава спокойствие, вяра и енергия, одухотворява го. Прекрасната природа, реката и романтиката, която създават, придават различно усещане за живота. “Освен това го свързвам с много хора, с които съм го посещавал през годините. За съжаление, някои от тях вече не са сред нас”, допълва той.

4. Сребърна табакера

Тази сребърна табакера на близо 100 г. има много висока емоционална стойност за политика. Тя е семейна реликва. Била е на дядо му, който е изкарвал прехраната си с търговия и преработка на тютюн в Ксанти и Кавала. Получил я от майка си, когато разбрала, че и той е пушач. Направена е за цигари без филтър, които са били по-къси от сегашните, затова не мога да я използвам, но я пазя, обяснява Паргов.

5. Писалка “Монблан”

Историята на тази писалка е от 2007 г. Тогава се случват две много важни събития в живота на Паргов - дипломира се като магистър по “Европейска икономическа интеграция” в УНСС и влиза в реалната политика, след като е избран за общински съветник от БСП. “Тогава баща ми, който, за съжаление, вече не е сред нас, ми подари тази писалка. Реших, че е по повод успеха ми в политиката, но истината се оказа друга. Подаръкът бе за дипломирането. За баща ми, а и по принцип образованието е здравата основа, на която стъпват всички успехи в живота на човека”, казва шефът на БСП - София.

6. Фитнесът

Спортът винаги е бил начин на живот за Паргов. Тренирал е много и различни видове спорт, но фитнесът и до днес е част от седмичната му програма. Така поддържа добра физическа и психическа форма, без да прекалява, защото всяка крайност не е полезна.

7. “Гаргантюа и Пантагрюел” на Рабле

През последните години Паргов на два пъти получил за подарък това томче с петте романа на Франсоа Рабле. Първо го изненадва предишният председател на БСП - София, Румен Овчаров. А след това и колегите му от “Леге”. Вероятно са имали причини да го направят. “Истината е, че философията на тази книга е много близка до моето разбиране за света. Добрината и добродетелите на човека са най-ценни и важни в живота. Може пък моето пътуване, нищо че не е морско, да е на път да открие оракула на божествената бутилка, който трябва да изясни въпроса за женитбата ми... Кой знае?!”, казва Паргов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене