Непоносимост към лактоза - какво трябва да знаем

снимка: Pixabay

Другото наименование на лактозата е млечна захар. Представлява въглехидрат, който се съдържа в млякото и млечните продукти. Сама по себе си лактозата е полезна, тъй като е източник на енергия, поддържа нормалната микрофлора на стомаха и обмена на калций в организма. Въпреки това някои хора страдат от непоносимост към млечни продукти. Вижте какво трябва да знаете за непоносимостта към млечната захар.

Лактозата е въглехидрат - дизахарид, който в тялото ни се разцепва на галактоза и глюкоза. Този процес протича благодарение на един специален ензим - лактаза (да не се бърка с лактоза). С напредването на възрастта организмът ни постепенно губи способността си да произвежда този ензим и лактозата спира да се усвоява, а резултатът е подуване на стомаха и други проблеми с храносмилането. Така непоносимостта към лактоза всъщност е следствие от дефицита на лактаза, необходима за усвояването й.

Продукти, съдържащи лактоза

Лактозата присъства в еднакво количество във всички видове мляко с животински произход. Маслеността на млякото и неговият произход (например, козе или краве) по никакъв начин не влияят на съдържанието на лактоза в него.

Сладоледът и сметаната също съдържат голямо количество лактоза, но ако човек, страдащ от непоносимост, си позволи една топка сладолед, няма да се случи нищо страшно. Същото важи и за останалите продукти, съдържащи млечна захар - торти, млечни продукти, сметанови сосове, крем-супи, масло, кондензирано мляко, сирене.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене