118 хиляди ловци хукнаха за пъдпъдък

Ловците нарамиха пушките

Ударно започна новият сезон в лова! На мерника са ятата от пъдпъдъци. Ценната малка птичка е първият дивеч, който се разрешава за отстрел още през август месец. Тази година първите ловни излети бяха успешни на много от полетата и нивите из страната.

118 хиляди ловци излязоха с пушки в първия разрешен уикенд. Толкова са официално регистрираните заверени билети за лов за 2018 година. От тях 2757 са новите авджии, които успешно са издържали изпитите и за първи път участват в ловни излети.

Освен пъдпъдъците, ценни видове за отстрел през август са още гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини. Всички те спадат в графата мигриращ и дребен местен дивеч и вече могат да се ловуват.

Пъдпъдъците са най-търсеният дивеч през август
Пъдпъдъците са най-търсеният дивеч през август

С доста добри резултати се похвалиха ловците от Дунавската равнина. Любимите местообитания на пъдпъдъците са ожънатите ниви, където те събират семена. Проблем се оказва, че голяма част от земеделците пръскат полето с хербициди, веднага щом ожънат реколтата. Това се оказва пагубно за дребните прелетни птици. Оранта също ги прогонва от местата за ловуване.

Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали птици - до 10 броя. Ловуването се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки. Консумацията на алкохол преди и по време на лов е забранена. Във връзка с повишения риск от пожари горските служители апелират ловците да бъдат особено внимателни при боравене с огън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене