Пламен Димов: Бил Клинтън и Петър Стоянов са почитатели на Nightwish

Пламен Димов заедно с Тодор Борисов, Лидия Ганева и Мирослава Тодорова, които участват в традиционните за Китее концерти с песни на Nightwish.

Финландската група свири във Варна на 19 август с Глен Хюз, Apocalyptica и Kamelot

Nightwish е втората най-продавана скандинавска група след АББА и тази неделя - 19 август, идват за втори път в България. Те ще свирят в последната вечер на фестивала “Варна мега рок”. Финландците ще излязат на една сцена с Глен Хюз, Kamelot и Apocalyptica. Отначало не включват България в своето европейско турне, но заслуга за това да не пропуснат българските си фенове имат двама души – единият е бивш кмет на Каварна, а другият е техен учител по музика от гимназията.

“Заслугата за това Nightwish да дойде в България е на моя приятел Цонко Цонев-Кметъла, който организира този фестивал”, казва Пламен Димов – другият помощник. Той е учител по музика в малкия финландски град Китее, откъдето са основателите на групата - Туомас Холопайнен, Емпу Вуоринен, Юка Невалайнен и Таря Турунен. “Пътуват много по целия свят и се виждаме рядко, но винаги, когато Туомас си идва, се срещаме”, казва Димов.

Първото гостуване на Nightwish в България е преди 2 г. Тогава те празнуват 20 години от създаването си и билетите се изчерпват седмици преди концерта. Организаторите успяват да пуснат допълнителни места на последните редове в “Арена Армеец”.

Концертът преминава успешно, но с една голяма спънка.

Камионът с техниката

е спрян на

сръбската граница

Въпреки всичко накрая концертът минава успешно - хиляди пеят с любимата си група на живо.

В последната книга за Nightwish с над 400 страници фотографии и истории няколко страници са отделени за Пламен Димов. Там се разказва и за концерта в София и закъснелия камион с техника в Сърбия. Също има и кратки разкази за това откъде са тръгнали членовете на групата и как учителят ги е формирал като успешни бъдещи музиканти. 

Пламен Димов заедно с членовете на групата Nightwish раздават автографи на феновете в България след концерта в “Арена Армеец” преди 2 г.
Пламен Димов заедно с членовете на групата Nightwish раздават автографи на феновете в България след концерта в “Арена Армеец” преди 2 г.

“В книгата има и снимки на Петър Стоянов и Бил Клинтън, които са почитатели на групата”, разказва Димов. През 2012 г. на среща между Петър Стоянов и Бил Клинтън, българският президент подарява на американския си колега подписани от Nightwish албуми.

Пламен Димов и Петър Стоянов са приятели и до ден днешен поддържат близки отношения. “При последното гостуване на Стоянов във Финландия ходихме заедно до най-северната точка на Европа – Нордкап. Как търчеше пред мен и се катереше по скалите като планинска коза”, смее се Димов.

От 6 години учителят събира певци и музиканти от цял свят в Китее, където прави концерти с класическа музика и песни на Nightwish. От 8 до 20 юли тази година отново събира група от целия свят и заедно организират 5 концерта.

Най-добрите ми

участници бяха

3 деца от България

- Лидия Ганева от Пловдив. Сега е на 12 години. Преди 2 години тя пя на детската Евровизия. Другото дете е Тодор Борисов, на 11 г., и Мирослава Тодорова, която е участвала в “Х Фактор”. Ние сме талантлив народ и на децата трябва да се обръща повече внимание”, казва Димов.

Всичките 5 концерта, които се правят в Китее, се излъчват на живо в интернет и са

гледани по света от

над 80 хил. души

“Министерството на културата на Финландия и спонсори ми помагат да популяризираме финската култура сред хората по света. Името на фестивала е Kitee International Music And Art Festival и всеки, който иска да се включи, може да ме намери във фейсбук и да ми изпрати видео със свое изпълнение”, добавя Пламен Димов, който подготвя музикален уъркшоп в Пловдив през октомври.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене