В тракийския царски дворец светилище на Перперикон има 30-метрова церемониална зала

Снимка: Архив

Тракийският царски дворец светилище на Перперикон е уникален, а най-главната част в него е церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра. В двореца има храм, посветен вероятно на източното божество Митра и храм, посветен на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, но те са ограбени и съществуват само като архитектура. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА археологът проф. Николай Овчаров, представяйки резултатите от последните разкопки на скалния град Перперикон.

Той припомни, че вече 19 години се осъществяват археологически проучвания на Перперикон, а цялостният архитектурен ансамбъл е наречен "Тракийски дворец светилище - столичен комплекс".

Проф. Овчаров обясни, че дворецът и залата с олтара са свързани, като олтарът е обгорен и затова се предполага, че това е "залата за прорицания". В нея се е правил този винено-огнен обряд, за който учените Александър Фол и Иван Маразов обясняваха, че по този начин при траките са се правили гаданията. "Всичко това ни кара да смятаме, че това прорицалище е на тракийския Дионис, за което първо говори Херодот, а после и римски автори", заяви археологът.

По думите му светилището е възникнало на прехода между бронзовата и желязната епоха, в края на второто и в началото на първото хилядолетие преди новата ера.

До 2000 г. Перперикон тънеше в полумистика и в неяснота, но с тези 19-годишни разкопки успяхме да разкрием цялостната история на скалния град, каза проф. Николай Овчаров. Той отбеляза, че вече се знае, че първите светилища на Перперикон са още от праисторическата епоха.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене