Алиенде ще получи почетна американска Национална литературна награда

СНИМКА: Ройтерс

Исабел Алиенде ще получи почетната Национална литературна награда за "изключителен принос към американската литература", съобщи Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Тя е първата испаноезична писателка, удостоена с почетния медал на американската Националната литературна фондация и първата след Сол Белоу, родена извън САЩ.

Писателят Луис Алберто Уреа ще връчи медала на Исабел Алиенда на благотворителна гала - вечер в Манхатън на 14 ноември.

Исабел Алиенде е на 76 години. Тя е сред най-популярните испаноезични писатели в света. Продажбите от романите й надхвърлят 60 милиона броя. Стилът й е "магически реализъм". Исабел Алиенде преплита лични и политически теми в романите си.

Сред световноизвестните й книги, освен трилогията "Къщата на духовете", "Дъщеря на съдбата" и "Портрет в сепия", са "Ева Луна" и "Приказки за Ева Луна", "За любовта и сянката", "Паула", "Остров под морето", "Отвъд зимата", които са преведени на повече от 30 езика.

Лауреат е на американския Президентски медал на свободата (2014 г.) и на наградата за цялостни постижения на американския ПЕН център (2016 г.).

Родена е в Перу, живяла е в Боливия и Бейрут като дете на дипломат, след това се установява в Чили. След падането от власт на Салвадор Алиенде, който е братовчед на баща й, бяга във Венецуела. От 80-те години на миналия век живее в Калифорния с втория си съпруг, който е американец.

Предишни лауреати на американската почетна Национална литературна награда са Тони Морисън, Артър Милър, Урсула Ле Гуин, Дон Де Лило, Джеймс Патерсън, Ани Пру.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Напишете дума/думи за търсене