„Блумбърг": Китайски стартъп компании в космическите полети са по петите на западните

СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Доклад на американската медия „Блумбърг" твърди, че няколко китайски стартъп компании за космическите полети се оформят като все по-сериозна конкуренция в сектора и имат амбиции да седят на равна нога със сегашните лидери SpaceX на Елън Мъск, Blue Origin на Джеф Безос и Virgin Galactic на Ричард Брансън.

В доклада са посочени имената на три пекински компании – Landspace Technology, Interstellar Glory Space Technology и One Space Technology, основани през 2015 и 2016 г., като всяка от тях събра между 500 и 800 милиона юана (72-115 милиона долара) от инвеститори, предава bulgarian.cri.cn.

Според „Блумбърг" откритата тази година от Landspace база може да произвежда годишно по 15 ракети с течно гориво и 200 двигателя, Interstellar Glory Space изстреля в орбита три тестови сателита с ракети на твърдо гориво, а One Space планира да достигне земната орбита до края на годината, след като вече изстреля две суборбитални ракети в предходните месеци.

Докладът отдава успеха на тези компании на по-отворения пазар на космическите полети с търговски цели в Китай, както и на това, че те могат да се ползват от опита на учени от държавната програма за пилотирани космически полети. Според пекинския инвестиционен фонд Future Aerospace, в момента в китайския сектор на търговските космически полети работят над 60 частни компании, след като в 2015 г. правителството публикува мерки, насърчаващи навлизането на частни капитали в него. През 2016 г. директорът на Националната космическа асоциация Сю Даджъ заяви, че Китай има амбиции да се превърне в световна сила в космическите пътувания и изследвания до 2030 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене