Крал Фелипе Шести връчи наградите на Принцесата на Астурия (Снимки)

Крал Фелипе, кралица Летисия и предишната кралица София  СНИМКИ: Ройтерс

Американският филмов режисьор Мартин Скорсезе и неправителствена африканска лекарска организация бяха сред лауреатите на престижните награди Принцесата на Астурия, които получиха отличието си на тържествена церемония, провела се в северния испански град Овиедо, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Наградите бяха връчени на лауреатите от испанския крал Фелипе Шести.

В словото си при приемането на отличието Скорсезе изрази безпокойство относно бъдещето на киното. Той отправи призив към хората да ценят високо това изкуство.

Освен Скорсезе, сред лауреатите на отличието в различните категории беше и неправителствената организация Африканска фондация за медицински и научни изследвания. Нейното звено, наречено Летящи лекари, използва самолети и мобилни технологии, за да предоставя здравни грижи на хората в Африка. Лауреати на наградата са и политическият философ Майкъл Сандъл, мексиканската разследваща журналистка Алма Гийермоприето, алпинистите Райнхолд Меснер от Италия и Кшищоф Велицки от Полша.

Наградата Принцесата на Астурия е с паричен еквивалент от 50 000 евро. Тя е наречена на титлата на испанската престолонаследничка Леонор. Присъжда се от фондация Принцесата на Астурия в осем категории, сред които комуникации и хуманитарни науки, изкуство, литература, обществени науки, наука и техника, международно сътрудничество, спорт.

До 2014 г. наградата се наричаше Принцът на Астурия и беше кръстена на титлата на престолонаследника Фелипе, който след оттеглянето на баща си от трона стана крал. Това наложи промяна на името на наградата, защото следващият испански престолонаследник беше от женски пол.

Наградата е смятана на испански еквивалент на Нобеловите награди.

Мартин Скорсезе
Мартин Скорсезе
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене