Убитият журналист Кашоги е братовчед на Доди ал Файед, любовника на Даяна

Фамозната яхта “Набила”, смятана през 80-те години за най-луксозната в света.

Суперлуксозната

яхта “Набила”

на вуйчо му -

милиардера

Аднан Кашоги,

е продадена на

Доналд Тръмп

Журналистът Джамал Кашоги, който мистериозно изчезна след посещение в саудитското консулство в Истанбул, е братовчед на любовника на лейди Даяна Доди ал Файед и племенник на Аднан Кашоги - фамозен милиардер и търговец на оръжие, продал навремето яхтата си на Доналд Тръмп.

Джамал Кашоги, за когото се предполага, че е бил мъчен и убит в консулството от екип от 15 души, специално изпратени за това от Рияд, е работил също така за саудитското разузнаване.

Неговият чичо Аднан Кашоги, който почина миналата година на 81 г., бе

смятан за

най-богатия мъж

на планетата

с богатство от 4 милиарда долара в началото на 80-те години на миналия век.

След няколко неуспешни бизнесначинания и преследван от закона в няколко страни по света, старият Кашоги е принуден да продаде на Доналд Тръмп за 70 милиона долара прословутата си яхта “Набила”. Суперлуксозната лодка, наречена на дъщеря му, става известна през 1983 г. от филма “Никога не казвай никога”, в който ролята на Джеймс Бонд се играе от Шон Конъри. Във финалните надписи на холивудския хит е и следният: С благодарност на А. К. Това са инициалите на Аднан Кашоги, който преостъпва “Набила” за част от снимките.

Изчезналият журналист, за когото се смята, че е убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул - Джамал Кашоги
Изчезналият журналист, за когото се смята, че е убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул - Джамал Кашоги
По онова време това се смята за най-луксозната яхта на света. Освен всичко друго на борда й има сладкарница, фризьорски салон, кино, открит театър и дискотека с ултрамодерни за времето си ефекти и лазерни лъчи, които прожектират образа на Аднан Кашоги. Каютите, които побират повече от 50 души, са облицовани с велур и скъпа дървесина, а

баните са направени

от оникс, ръчно

изработени от

италиански майстори

Когато след години я купува, Тръмп казва: “Това не е яхта, това е произведение на изкуството!”

Бъдещият президент на САЩ сменя името и я кръщава “Принцеса Тръмп”. След това луксозният плавателен съд се завръща в саудитски ръце, след като е препродаден от Тръмп на бизнесмена принц Ал Уалид бин Талал - племенник на саудитския крал.

Милиардерът Аднан Кашоги
Милиардерът Аднан Кашоги
Още докато е собственост на Кашоги, на яхтата е инсталирана хеликоптерна площадка заради ВИП гостите. На борда й са се качвали някои от най-влиятелните хора на планетата по онова време. Сред тях поне двама президенти и трима крале.

Сред висшите светски кръгове лодката е известна и като място за най-екстравагантните партита за времето си. Но “Набила” не е просто място за удоволствие и сладък живот. 150-те телефонни поста, инсталирани на борда, дават възможност за уреждане на

всевъзможни сделки

и тъмни гешефти в

международни води, далеч от пречките на всяко национално законодателство.

Името Кашоги става нарицателно за свръхлукс и тайни сделки. Историята на изчезналия и вероятно убит журналист сега е просто допълнителна брънка към верижната поредица от мистерии и скандали, с които е свързана фамилия Кашоги.

Доди ал Файед и лейди Даяна, заснети от папараци на моторница
Доди ал Файед и лейди Даяна, заснети от папараци на моторница
Доди ал Файед - любовникът на лейди Даяна, който загина заедно с нея в катастрофа в Париж през 1997 г., се пада втори братовчед на Джамал Кашоги. Трагичната кончина на Доди и принцесата на Уелс тогава роди поредица от конспиративни теории, повечето от които точно в стил “Джеймс Бонд” свързваха тайните служби на Великобритания и лично кралица Елизабет II в организирано и целенасочено покушение. 
Милиардерът Аднан Кашоги със съпругата си Ламия
Милиардерът Аднан Кашоги със съпругата си Ламия

Доди ал Файед се смята за любовник на лейди Даяна
Доди ал Файед се смята за любовник на лейди Даяна
Аднан Кашоги е всъщност вуйчо на Доди ал Файед. Майката на загиналия с лейди Даяна е сестра на митичния оръжеен търговец. Въпреки че е сред главните действащи лица и в скандалната сделка от времето на Рейгън, позната като “Иран-контри”, кариерата на Кашоги не започва с оръжия.

Прави първите си

милиони от

комисиони,

свързвайки големи западни фирми с управляващите кръгове в Саудитска Арабия. Повечето от договорите са за строителство на инфраструктура. Оръжията идват след това. Само фирмата “Локхийxд” плаща на Кашоги повече от 100 милиона долара комисионни между 1970 и 1975 г. Но той движи не само явни бизнессделки, а всевъзможни машинации на черно.

Години по-късно ще стане ясно, че

Кашоги е главен

посредник в т.нар.

операция

“Иран-контри”,

в която администрацията на Роналд Рейгън чрез военните и ЦРУ продава тайно оръжие на Иран въпреки ембаргото, а с парите финансира контрите срещу сандинисткото правителство в Никарагуа. 

Кадри от видеонаблюдение, които показват как Джамал Кашоги влиза в саудитското консулство.
Кадри от видеонаблюдение, които показват как Джамал Кашоги влиза в саудитското консулство.

През 1988 г. Аднан Кашоги е арестуван в Швейцария и държан в ареста три месеца по обвинения за измама и рекет. По-късно нови обвинения са отправени и от съд в САЩ, където името му фигурира заедно с това на Имелда Маркос - вдовицата на бившия филипински диктатор Фердинанд Маркос.

Освен с тъмните оръжейни сделки Кашоги е

известен и с

нестихващата си

страст към млади

и красиви жени

Той се жени през 1960 г. за 20-годишната англичанка Сандра Дали, която приема исляма и името Сурая Кашоги. От този брак се ражда дъщеря им Набила, на която милиардерът кръщава фамозната си яхта. Втората му жена е 17-годишната италианка Лаура Бианколини.

Тя също приема

исляма и сменя

името си на Ламия

С нея милиардерът има син на име Али.

През 80-те години семейство Кашоги се установява за по-дълго в Марбея. Къщата им в испанския курорт се превръща в най-желаното място за световния парти елит. Филмови звезди, попзнаменитости и политици се събират на светските му соарета. Според лайфстайл списания от онова време Кашоги харчи по четвърт милион на ден за глезотии.

През 90-те той вече е почти разорен заради лоши инвестиции и проблеми със закона след осветяването на няколко скандални сделки, сред които и ролята му в “Иран-контри”.

Правителствените

му приятели и

връзките му в

тайните служби

на различни страни започват да странят от него.

В сп. “Венити Феър” преди време Тръмп казва за Кашоги, че бил велик брокер, но много лош бизнесмен.

“Той владееше изкуството да събира хора, да ги забавлява и да ги свързва, но никога не се научи как да инвестира парите си”, коментира тогава бъдещият президент на САЩ.

Аднан Кашоги умира в Лондон на 6 юни 2017 г., поразен от болестта на Паркинсон.

Племенникът му журналистът Джамал Кашоги използва някои от контактите на стария милиардер, когато през годините изпълнява поръчки на саудитското кралско семейство и тайните служби в Рияд. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене