Джейн Фонда получи наградата Люмиер на кинофестивала в Лион

Джейн Фонда  СНИМКА: Ройтерс

Американската кинодива Джейн Фонда получи наградата Люмиер на кинофестивала Люмиер, чието десето издание се провежда във френския град Лион, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Фестът започна в средата на месеца и приключва днес. Тазгодишното му издание включва богата ретроспекция от филми именно на Джейн Фонда.

Осемдесетгодишната дива получи отличието си на церемония в Конгресния център на Лион от ръцете на френско-гръцкия режисьор Коста Гаврас. Той беше миналогодишният лауреат на наградата на феста.

"Двете най-невероятни неща са светлината и любовта", заяви развълнуваната актриса на перфектен френски при получаването на отличието. После Фонда сподели и, че човек може да "похапне много добре в Лион".

"Джейн Фонда въплъщава нещо рядко, смесица от класика и модерност. Тя е част от великите независими жени на Холивуд. Тя е една чиста бунтарка", заяви пред Франс прес директорът на фестивала Люмиер Тиери Фремо. Той припомни, че Фонда е станала активистка още през 60-те години и то по време на един труден период.

Фонда проведе и майсторски клас в рамките на феста. Пред учениците си тя сподели, че е станала по-добра актриса именно благодарение на социалната си ангажираност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене