Мостът Хонконг-Джухай-Макао - поредният плод на китайските иновации

СНИМКА: Ройтерс

На 23 октомври в гр. Джухай, провинция Гуандун, председателят на КНР Си Дзинпин участва в церемонията по откриването на моста Хонконг-Джухай-Макао. Със своите 55 км той е най-дългият морски мост в света, чието строителство продължи 15 години.

Той е съвместно изграден от провинция Гуандун, Хонконг и Макао и е важна транспортна инфраструктура в района. Това е първата наземна връзка между гр. Джухай, Макао и Хонконг. Благодарение на него пътуването с автомобил от Хонконг до гр. Джухай и Макао бе съкратено до 45 минути от предишните 3 часа. С пускането в действие на моста икономиката в района ще се развива с по-бързи темпове. Както каза главният му дизайнер Мън Фанчао, той окончателно ще промени обществото, икономическата структура и транспорта в региона и благодарение на него жителите ще започнат нов живот. Той ще донесе трилиони юана икономически изгоди.

При строежа на моста са използвани много нови материали, технологии и оборудване, а патентите са над 400 като в много области са попълнени технологичните празноти. Генералният инженер в отдела, който отговаря за управлението на моста, Су Цюанкъ коментира, че по време на строежа са били изправени пред световни предизвикателства и благодарение на иновациите и подкрепата на технологиите са преодолели много трудности.

Мостът е устойчив на тайфуни от 16 степен и земетресения от 7 степен по скалата на Рихтер. Продължителността му на използване е 120 години. Мостът постави и редица рекорди, например на най-големия по размери стоманен мост, на най-дългия морски тунел и най-големите в света изкуствени острови.

Мостът е доказателство за китайските иновации. Ден преди откриването му председателят Си Дзинпин посети гр. Джухай и заяви, че преработващата промишленост е ключ за реалната икономика, а най-важното в нея са иновациите. За овладяването на основните технологии са необходими собствени иновации, подчерта той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене