Копия на културни ценности ще се правят само със съгласие на музеите

СНИМКА: Архив

Парламентът прие единодушно на първо четене два проекта за промени в Закона за културното наследство.

Според този на Емилия Милкова /ГЕРБ/, само след съгласието на библиотеките и архивите, в чиито фондове се съдържат движими културни ценности, ще може да се изработват техни копия, реплики и предмети с търговско предназначение, предаде БТА.

Попълва се и законова празнина, свързана с регламентирането на възпроизвеждането на културни ценности в научни издания. Към настоящия момент създаването, разпространението и използването на изображения на културни ценности за лични нужди, с представителна, образователна и научна цел е свободно, а вносителят предлага това да се отнася и за научните трудове и публикации.

Нона Йотова посочи, че според левицата проектът на Емилия Милкова е изключително необходим, но се опасяват да не се създадат възможности за нарушаване на закона за авторското право, затова между двете четения може да има корекции. Подкрепи я Станислав Станилов от Обединени патриоти, който е един от съвносителите на втория законопроект.

Вторият законопроект - на депутати от различни парламентарни групи - разписва възможност колекциите от археологически ценности, заявени за регистрация в музеите, но неидентифицирани и нерегистрирани до този момент, да бъдат пренасочени за регистрация към музей с достатъчен експертен потенциал. По този начин ще се позволи на собствениците на колекции да упражняват в пълен обем правата си.

Предвижда се ценности, придобити на аукциони извън страната, да бъдат внесени и социализирани у нас.

Във връзка с промените е необходимо да се разработи нова наредба за реда на идентификация на движими култури ценности, в която да се въведат конкретните изисквания и параметри на предложените със законопроекта критерии за определяне на една вещ като културна ценност.

Трябва да направим първа крачка да "легализираме колекциите", обясни промените председателят на комисията по култура Вежди Рашидов. С времето ще бъдат поправени точки, ако не работят, увери той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене