Серия филми за възрожденци през погледа на именити съвременници пуска БНТ

Как дъщерята на класика Димитър Димов - Теодора Димова вижда делото на Братя Миладинови днес и какво е усещането й, когато свежда глава пред паметника им в Струга. Това ще разберат зрителите на БНТ2 днес от 15,10 ч, когато започва излъчването на документалната поредица за наши възрожденци. Серията от 8 филма с 30-минутна продължителност е дело на Регионален телевизионен център - Благоевград.

"Документалните филми са предназначени преди всичко за младите. Те вече трудно могат да бъдат накарани да гледат чисто исторически филми, обременени с много факти, биографии на бележити българи. Затова решихме да представим част от тях през погледа на наши съвременници - интелектуалци, писатели, музиканти, художници, по един много нетрадиционен начин", разказа директорът на Регионалния телевизионен център Валери Яков, който е сценарист и режисьор на поредицата, заедно с колегата си Красимир Кушев.

В първата лента от поредицата "Срещи на първия ред" в неделя писателката Теодора Димова е по стъпките на Братя Миладинови в родния им гр. Струга, след това в Охрид. Тя ще говори за своето усещане, посещавайки местата, свързани с Братя Миладинови, и по актуални теми от днешната действителност.

В следващия филм пък през погледа на Михаил Неделчев ще се пречупи делото на Григор Пърличев. Реставраторът и преподавател в НХА Стефан Тъпанов ще споделя своите виждания за известните иконописци от Банско - Молерите. Делото на Паисий Хилендарски пречупено през днешния поглед на Иван Гранитски е другият филм от поредицата, която авторите наричат "2 в 1".

"Ще направим и филм за Ванга, но той ще бъде много различен от показваното досега. Няма да акцентираме на до болка познатите имена, свързани с близкото й обкръжение, нито пък на хора, които разказват своите лични истории. Намерили сме човек, който има по-всеобхватен поглед върху феномена Ванга", разкрива следващите серии от поредицата режисьорът Валери Яков.

Филмите ще се излъчват веднъж месечно в неделя по БНТ2, до лятото на следващата година. След това, вече като сериал, ще бъдат пуснати по БНТ1 и БНТСвят.

Теодора Димова пред паметника на Братя Миладинови.
Теодора Димова пред паметника на Братя Миладинови.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене