Харапската цивилизация изчечнала заради климатични промени

СНИМКА: Pixabay

Учени от океанографския институт "Удс Хоул" в Масачузетс установиха защо преди около 4000 години се стигнало до упадък на Харапската (Индската) цивилизация и хората започнали масово да напускат големите градове, съобщи Физ.орг. По мнението на учените, това се дължало на климатични промени, предава БТА.

Харапската цивилизация просъществувала в долината на р. Инд през периода 3300-1300 г. пр. Христа, като достигнала разцвета си между 2600 г. и 1900 г. пр. Христа. Към 1800 г. пр. Христа жителите напуснали долината на р. Инд и се установили в подножието на Хималаите. Историци предположиха, че причината за това е изчерпването на водните ресурси в региона.

Сега специалистите анализирали данни за отлагания край пакистанския бряг. Били идентифицирани фрагменти от древна ДНК, въз основа на които може да се направи сравнение между съдържанието на хранителни вещества в морската вода през летния и зимния сезон. По време на зимните мусони, които духат от сушата, органични съставки се издигат от океанските дълбини към повърхността. Това води до активно размножаване на растителни и животински организми. През лятото ветровете значително отслабват.

По думите на учените, от 2500 г. пр. Христа започнало намаляване на отлаганията по време на летните мусони, които духат от океана. И обратно, зимните мусони се усилили. Сушата имала своето неблагоприятно въздействие върху земеделието. Земеделците били принудени да се преселят в подножието на Хималаите, където водата била по-малко, но нямало суша.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене