Холивуд връчи почетни награди "Ървинг Талбърг"

Клинт Истууд връчва наградата на Лало Шифрин СНИМКИ: РОЙТЕРС

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука сякаш мислеше за многобройните жертви на опустошилите Калифорния пожари, докато почетните й награди "Ървинг Талбърг" бяха връчени на бащата на саундтрака на филма "Мисията невъзможна" Лало Шифрин и на Сисъли Тайсън, иконата за две поколения афроамерикански актриси, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

В знак на уважение към жертвите на пожарите в Калифорния организаторите настояха да не бъдат допуснати камери, които да заснемат пристигането на знаменитости в театър "Долби" за церемонията. Единствено на фотографи бе разрешено да застанат до червения килим. Президентът на Американската киноакадемия Джон Бейли почете жертвите на пожарите в Калифорния в речта си, с която бе открита церемонията. "Хиляди наши сънародници останаха без дом, а други над хиляда са сматани за изчезнали - каза той. - Част от нашата собствена история също бе изгубена в пожара, засегнал Малибу и западните предградия на Лос Анджелис, разрушавайки Парамаунт ранч - старо място за снимки, където академията организираше летни прожекции на неми филми", предава БТА.

Осемдесете и шест годишният Лало Шифрин - композиторът на саундтрака на "Мисията невъзможна" получи приза от известния актьор и режисьор Клинт Истууд. "Можеш да говориш на испански език, ще сложим субтитри", каза Истууд на аржентинския композитор. "Музиката е универсален език, който няма нужда от субтитри - му отвърна Шифрин, чиято международна кариера навремето бе лансирана от Дизи Гилеспи. - Музиката за игрален филм е като да напишеш писмо, а музиката за телевизионен сериал - като да напишеш телеграма."

Сисъли Тайсън
Сисъли Тайсън

Сред почетените с награда "Ървинг Талбърг" е и актрисата Сисъли Тайсън, която бе номинирана за "Оскар" за филма "Sounder" през 1973 г. и следващия месец ще отпразнува 94-ия си рожден ден. "Тя е кралица за всички афроамериканци - отбеляза актьорът и режисьор Тайлър Пери. - Сисъли трябваше да работи повече, за да й бъде платено по-малко заради черния цвят на кожата й." Композиторът Куинси Джоунс пък поясни, че тя е открила пътя за няколко поколения актриси, сред които Анджела Басет, Упи Голдбърг, Холи Бери, Вайола Дейвис и Лупита Нионго.

Холивуд връчи награди "Ървинг Талбърг" също на публициста Марвин Леви и двойката продуценти Катлийн Кенеди и Франк Маршал.

Харисън Форд
Харисън Форд
Стивън Спилбърг
Стивън Спилбърг
Том Ханкс
Том Ханкс
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене