След години спорове НАСА реши къде да кацне следващият марсиански роувър

Следващият роувър на НАСА, който ще изследва планетата Марс и който е наречен Марс 2020, ще се приземи в пресъхналата делта Джезеро на Червената планета СНИМКА: НАСА

Следващият роувър на НАСА, който ще изследва планетата Марс и който е наречен Марс 2020, ще се приземи в пресъхналата делта Джезеро на Червената планета. Това съобщи НАСА, предаде Франс прес. Роувърът ще издирва следи от минал живот на микробно ниво на Марс.

Мястото на кацането беше избрано след години на научни дебати и спорове. Преди 3,5-3,9 милиарда години кратерът на Джезеро е бил езеро с дълбочина 500 метра, от което е потегляла мрежа от реки. Широчината на кратера е 45 километра. Специалисти смятат, че кратерът "може да е събрал и съхранил минали органични молекули и други потенциални признаци на живот на микробно ниво", предава БТА.

Джезеро е бил избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата, която преди да стане студена и суха е имала езера и може би океани, разказват учените. Те смятат, че там може да има най-малко пет типа скали, сред които глини и карбонатни скали, където вероятността да се намерят следи от минал живот е смятана за по-висока.

Роувърите не могат да изминават дълги разстояния през своя живот и затова изборът на място, на което те ще кацнат, е от ключово важно значение. Карбонатните скали са плод на взаимодействието между водата, атмосферните газове и скалите, което дава информации за условията на околната среда в момента на тяхното формиране, казва Кен Фарли, учени от проекта за Марс 2020 към НАСА.

Кратерът Джезеро се намира северно от марсианския екватор.

Марс 2020 е първият роувър, който ще съхранява мостри по такъв начин, че бъдеща мисия до Марс ще може да дойде и да ги прибере.

Днес на Марс действа само един роувър - Кюриозити, работещ за НАСА. Той има собствена лаборатория за химически анализ.

Марс 2020 ще струва 2,5 милиарда долара на НАСА. Той ще бъде изстрелян през юли 2020 г. и ще се приземи през февруари 2021 г. Приземяването ще бъде една от най-опасните фази на тази одисея. Роувърът ще трябва да се приземи невредим на избраното място, като избегне дюните, скалите и други особености на релефа в кратера.

Сред четирите скалисти планети, сравними със Земята в Слънчевата система, Марс най-добре е съхранил "онова, което се е случило в първия милиард години след формирането му", казва Майкъл Майърс, научен ръководител на програмата на НАСА за изследване на Марс."Когато животът е започнал на Земята, животът може да е започнал и на Марс", допълва той.

Противно на Земята, Марс няма известна тектонична активност, което благоприятства запазването на миналите следи от живот, докато на нашата много активна в тектоничен план планета, те са били "погълнати от тектониката на плочите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене