За непознатата Невена Коканова разказват книга и филм

Снимка на Невена Коканова, направена за кинопроби през 50-те години.

Непоказвани снимки на

първата дама на българското

кино показва изложба

Емоционална вечер в Българския културен институт в Берлин постави началото на поредицата събития, с които ще се отбележи 80-годишнината от рождението на Невена Коканова. Залата на БКИ едва побра над 120 души, дошли от различни краища на Европа, за да си спомнят любимата на поколения актриса. Присъства и дъщерята на актрисата Теодора Шарланджиева.

Градът не е избран случайно. След филма на прочутата италианска режисьорка Лиана Кавали “Галилео Галилей” от 1969 г., в който се снима Невена (играе любовницата на Галилей, автор на музиката е Енио Мориконе - б.а.), тя получава покана да остане в Западна Германия. Обещават ѝ звездно бъдеще, но Коканова отказва, за да не навреди на близките си.

Авторът на биографичната книга “Години любов” Георги Тошев разказа малко известни факти от кариерата на Коканова, свързани с немската кинематография. “С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него…”, споделя тя в последното си интервю с Георги Тошев през 1999 г. (Умира през 2000 г.).

Точно на рождения ден на Невена Коканова - 12 декември, в клуб “Перото” при НДК от 19 ч е премиерата на книгата “Години любов” с участието на Теодора Шарланджиева, Мария Статулова, режисьора Павел Павлов. Луксозното издание, което има и колекционерска версия с 3 уникални картички, съдържа над 250 фотографии, някои от които неизвестни.

На следващия ден в кино “Одеон” е премиерата на новия документален филм “Невена Коканова. Пътуване” с участието на Георги Тошев, колеги на Невена Коканова.

В Сатиричния театър в петък (14.12.) от 18 ч се открива изложбата “Невена и Сатирата”. Снимките са от нейни роли в “Ромео, Жулиета и петрол”, “Ревизор”, “Щръклица”, “Когато розите танцуват” и др.

Преди това още в четвъртък в Градската градина в София ще бъде подредена изложбата “Невена Коканова на 80. Снимки от един живот. 1938-2018”. Тя се организира от дъщерята на актрисата, Art Productions, Столична община и “Книгомания”. Част от нея са непоказвани досега фотоси от архива на Теодора Шарланджиева. Ще може да се видят както семейни снимки, така и фотоси с Тодор Колев, Стефан Данаилов и Лили Иванова.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 3 януари, а Столичната община предостави предварително няколко от кадрите на “24 часа”.

В средата на януари пък започва голямо национално турне, посветено на годишнината. Организаторите ще обиколят десетки български градове, ще гостуват и в чужбина.

Актрисата пие сутрешното си кафе сутринта. Снимката е от 60-те години
Актрисата пие сутрешното си кафе сутринта. Снимката е от 60-те години
Невена Коканова, дъщеря й Теодора и съпругът й Любомир Шарланджиев
Невена Коканова, дъщеря й Теодора и съпругът й Любомир Шарланджиев
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене