Палавият Пан идва от Лувъра в Софийския исторически музей

Статуетката на божествения Пан е от колекцията на Лувъра.

Изложбата разкрива историята на Аполония - днешния Созопол

Експонати от колекцията на Лувъра разказват историята на Аполония Понтийска (днешен Созопол). От Франция със засилена охрана дойдоха бронзова статуя на палавото божество Пан, фрагмент от плоча с воини, глина, кр. на VI - нач. на V в., от остров Св. Кирик, бюст на жена, датиран към 120 г. сл. Хр., Аполония Понтийска и др.

Международната изложба “Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” е поредният проект, продължаващ традицията на успешен научен и

културен обмен

между България

и Франция Археологическите проучвания на Аполония Понтийска започва френският дипломат барон Жул Александър Дегран през 1904 г. Те са продължени от най-известните български изследователи. През 2002 г. към разкопките се присъединяват и техни колеги от Франция. Проследена е историята на града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, всекидневен живот, некрополи. Географски той съответства на местоположението на съвременния Созопол. Съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания. Сред тях са

ритуално огънат меч,

бронзов венец с

позлата, сервиз

за банкети, златни накити, пинсета и мидичка с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др. Хронологическата рамка поставя основаването на Аполония Понтийска към 610 г. пр. Хр. от преселници от Милет в Югозападна Мала Азия. Преимущество е, че е само на ден плаване от Бизантион и бързо се превръща в процъфтяващ град. През 72 г. пр. Хр. Аполония е разграбена от войските на Марк Теренций Лукул. Той отнася статуята на Аполон в Рим, а градът насилствено е присъединен към римските владения.

“Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите” може да бъде разгледана от днес (13..12.) до 10 март 2019 г. в Регионалния исторически музей - София (бившата Централна баня).

Женска глава - експонатът също дойде от Париж.
Женска глава - експонатът също дойде от Париж.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене