Полицаят на годината е 7 пъти шампион по бойни изкуства

Стойчо Яковски тренира деца и ги учи на пътна безопасност

Седемкратен шампион по българското бойно изкуство да дао е пловдивският катаджия Стойчо Яковски, който стана полицай на годината, след като спаси 4-годишно момченце. В свободното си време униформеният е инструктор и тренира деца на самозащита. Освен контрол на движението служебните му задължения включват и беседи с подрастващите по пътна безопасност. През тази година е обиколил 20 училища.

“Превантивната дейност с децата е много важна. Ако сега са само пътници и пешеходци, след няколко години ще бъдат шофьори и трябва да знаят как да се държат зад волана”, посочи Яковски. Той заяви, че не се чувства герой заради постъпката си преди месец. Тогава на демонстрация на спецподразделенията в Пловдив по случай празника на полицията дете от публиката си глътнало езика. Катаджията реагирал светкавично и го извадил.

“Не съм извършил нещо изключително. Служителите на КАТ са обучени да оказват първа помощ на пострадали от катастрофи до пристигането на лекарския екип. Правят го всекидневно, но никой не го вижда”, каза Яковски. Обясни, че е действал като баща. Самият той има 10-годишна дъщеря.

“Браво, тате”, били думите ѝ след награждаването му. Според шефа на пловдивската полиция Атанас Илков подчиненият му е реагирал адекватно в критичната ситуация, когато момченцето се е задушавало на земята, а всички наоколо са били в паника. Яковски първо успокоил родителите, а след това извадил езика на Павел.

Освен приз от МВР полицаят на годината получи и кортик от главния прокурор Сотир Цацаров.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене