Финци и Бен Крос във филм на Анри Кулев

„Имало едно време една война“ има бъдеще

Режисьорът търси пари, за да завърши лентата за Сръбско-българската война

Самуел Финци ни Бен Крос са двамата световноизвестни актьори, които режисьорът Анри Кулев привлече в новия си игрален филм "Имало едно време една война", посветен на Сръбско-българската война от 1885 г., научи "България Днес". Финци, който от години е звезда в берлинския Дойчес театър, влиза в ролята на немски кореспондент. Холивудският ас Бен Крос пък, прочул се с участието си в наградения с "Оскар" филм "Огнените колесници", който наскоро се венча в Жеравна за българка, пък е в образа на английския вицеконсул в Пловдив.

Бен Крос се ожени за българка и вече е наш зет. Очаква се да го вземат и в други БГ продукции
Бен Крос се ожени за българка и вече е наш зет. Очаква се да го вземат и в други БГ продукции

Техни партньори в първата по рода си историческа сага за Сръбско-българската война са и известният немски актьор Волфрам Кох - колега на Санчо Финци в Дойчес театър и младата руска актриса София Ская. Чаровната балерина от Санкт Петербург е носителка на титлата "Мисис Свят 2006 г." Анри Кулев е поверил главната роля на Луиза Григорова, а като неин екранен съпруг ще видим Иван Бърнев. В ролята на княз Александър Батенберг е Владислав Виолинов, талантливият ученик на проф. Крикор Азарян. В звездния каст, мечта за всеки режисьор, са и Цветан Алексиев, Иван Панев, Любомир Петкашев, Емил Котев, Филип Аврамов и Сава Пиперов. Сценарист на историческата сага е писателят Влади Киров, който определя филма като "роуд муви" - филм пътешествие за това как едни хора пътуват към войната. Оператор е Светла Ганева, художник Наско Янакиев, художник по костюмите - Марта Миронска, а музиката е на композитора Любомир Денев.

Анри Кулев не се е отказал да търси пари
Анри Кулев не се е отказал да търси пари

Анри Кулев сподели, че филмът е труден, защото става дума за определена епоха. Трудността идва от това, че са нужни повече пари за масовка, костюми, пиротехника. Режисьорът се е заел със сложната тема, тъй като смята, че тези исторически събития са непознати за българското игрално кино и за част от обществото ни. "Както повечето от младите хора не знаят, а и не искат да знаят, след Съединението на Източна Румелия с Княжество България българските войски са струпани на границата с Турция, очаквайки удар от юг. В този момент, подтиквана от Великите сили, Сърбия ни напада от запад. Без пътища, транспорт, железница многохилядната армия се втурва тичешком и за два дни, спейки по пътя, докато тича, войската достига Сливница, за да спечели най-важното за младата държава сражение. Този подвиг е фон, на който се развива сюжетът на нашия филм", сподели Кулев.

Финци очаква с нетърпение филмът да се излъчи
Финци очаква с нетърпение филмът да се излъчи

"Имало едно време една война" вече е заснет и режисьорът работи по монтажа на лентата. Надеждата му е, ако намери пари за довършването. Продукцията ще е готова в края на януари. Анри признава, че му предстоят разговори с разпространителите. Националният филмов център субсидирал в размер на 850 000 лева филма. "В България НФЦ отпуска 60 или 80% от необходимия за снимките бюджет, но трябва да намерим още пари, защото за съжаление липсва фонд "Кино", където да постъпват отчисления от реклама, от билетите на чуждите филми например или от хазарт, смята Кулев. Все пак той се надява, че някоя от патриотичните формации в парламента също може да изяви желание да подкрепи проекта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене