Мъск иска да построи тунел за ускорител на частици на ЦЕРН (Видео)

Илон Мъск

Европейска организация за ядрени изследвания (по-известна като ЦЕРН) планира изграждането на най-големия ускорител на частици в света. За целта ще е нужно изграждането на огромен тунел с дължина около 100 км. и Илон Мъск иска да го построи, съобщава BusinessInsider.

В момента Големият адронен колайдер е, очаквано, най-големият ускорител, като неговият тунел е кръг с обиколка 27 км. Бъдещият колайтер ще е много по-голям, като ЦЕРН иска тунелът да е кръг с обиколка 100 км., информира vesti.bg.

Мъск обяви, че директорът на научната инстституция вече се е свързал с него дали компанията Boring Co може да построи тунела. Мъск казва, че това е възможно и "вероятно ще спести няколко милиарда евро". Говорител на ЦЕРН потвърждава, че такъв разоговр е имало още през юли миналата година.

Засега не е избран окончателен изпълнител на проекта. ЦЕРН коментира, че разглежда нови и ефикасни технологии, които може да се използват и да намалят разходите. Проектът е в дългосрочно бъдеще, като ЦЕРН иска новият ускорител да продължи работата на Големия адронен колайдер. Той е предвиден да работи поне до периода 2035-2040 г. ЦЕРН очаква да вземе окончателно решение в рамките на следващите няколко години, за да може да има достатъчно време строителството на новия ускорител да приключи навреме.

Новият ускорител засега носи името Бъдещ кръгъл колайдер (Future Circular Collider - FCC). Проектът за него се разработва от 2014 г., като след още две години трябва да се начерта е и стратегията за развитие след края на работата на Големия адронен колайдер.

ЦЕРН изчислява, че изграждането на проекта ще струва около 9 млрд. евро, като 5 млрд. евро от тях ще са за тунела. Колайдерът ще може да работи 15-20 години, като може да започне от 2040 г. ЦЕРН изчислява, че да се използва сегашният тунел на Големия адроден колайдер, за да се махне стария ускорител и да се сложи нов, ще са нужни 15 млрд. евро и над 15 години техничческо време. Затова се предпочита изграждането на изцяло нов ускорител, който ще е 4 пъти по-голям и много по-евтин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене