Къде са царските хора 10 години след излизането им от властта

Станимир Илчев пише речник за чуждиците в езика, Антония Първанова извървя Камино

Точно 10 години след излизането им от властта те все още са актуални. Толкова ярки имена влязоха в политиката с царя и партията му НДСВ, че продължават да бъдат търсени и днес.

Къде са някои от най-известните лица от царско време? Върнаха ли се към професиите си, с които влязоха в политиката, или смениха тотално заниманията си? И защо на НДСВ, която след два мандата в парламента изпадна на изборите през 2009 г., и сега се гледа като на банка кадри за различни постове?

Последният пример - политическата интрига сложи Соломон Паси начело на бъдещата президентска партия. Видният атлантик и бивш външен министър категорично отрече да има планове за нова партия.

Макар вече да не са в активната политика, за Соломон и Гергана Паси определено може да се каже, че продължават да правят реална политика. Семейство Паси и “24 часа” имаха няколко съвместни инициативи, чиито резултати са много полезни за хората днес. Благодарение на тях бе въведено общото зарядно устройство за всички мобилни телефони. Тяхна е и идеята за безплатния Wi-Fi в много обществени паркове и места в ЕС, която също стана реалност.

Бившият външен министър се върна начело на Атлантическия клуб. Един от радетелите за членството на България в НАТО и ЕС продължава да е влиятелно име, чието мнение тежи както пред европейските, така и пред атлантическите ни партньори.

Гергана Паси, която бе първият български министър по европейските въпроси, продължава да води европейски дебат и днес. Но вече през ПанЕвропа, чийто основател и президент е. От 2009 г. насам организацията ѝ представя всяко европредседателство пред по-широката публика у нас. Днес обаче тя обогати заниманията си и с технологичната тема, като основа надпартийна организация Дигитална национална коалиция. Основната ѝ цел е да привлече повече хора към новите технологии, да постигне по-ефективно използване на дигиталния потенциал и да подпомогне развитието на ICT сектора в България.

Като служебен премиер проф. Огнян Герджиков имаше честта да награди Григор Димитров за победата му на Sofia Open през 2017 г.
Като служебен премиер проф. Огнян Герджиков имаше честта да награди Григор Димитров за победата му на Sofia Open през 2017 г.

Най-скорошна реализация в политиката имаше обаче проф. Огнян Герджиков. Той бе служебен премиер в назначеното от Румен Радев правителство в началото на 2017 г. След това оглави Съвета по законодателство, възобновен в началото на 44-ото народно събрание. И сам поиска закриването му преди два месеца поради липса на работа и обезсмислянето на органа, събрал някои от най-големите юридически умове в страната.

Преди година проф.

Герджиков се сбогува

със студентите

официално, но и днес продължава да чете лекции от време на време и по заместване. Той продължава и да пише - готви нов юридически труд, но намира време и за стихове и поеми. Консултант е по търговско право. Шеф е на Арбитражния съд към Българска стопанска камара.

Все още допир до реалната политика има и Христина Христова. Тя е съветник и парламентарен секретар на вицепремиера по социални и демографски въпроси. Беше поканена за поста от Валери Симеонов, но остана и при заместничката му Марияна Николова.

Иначе Христова се върна в неправителствения сектор, като създаде Института за семейна политика, и в университета, където води лекции на студентите от “Социална педагогика” на СУ.

Наскоро се

омъжи отново

и се радва на внука си Василий.

През 2004 г. депутатът Константин Пенчев се върна в съда. Първо бе шеф на Върховния административен съд, след това изкара един мандат като национален омбудсман, а днес е конституционен съдия от квотата на парламента.

Към правото се върнаха и много от царистите, влезли в НДСВ от т.нар. юридическо лоби - Пламен Панайотов, Николай Свинаров, Даниел Вълчев.

Проф. Панайотов отново е при студентите - повече от 30 г. преподава наказателно право в Юридическия факултет на СУ. Ръководител е на катедрата по наказателноправни науки. Възстанови си и адвокатските права. Дава и консултации, които обаче са безплатни, ако го потърсят от някоя институция, независимо кой е на власт.

Бившият министър на образованието Даниел Вълчев също се върна в университета и адвокатската си кантора. Професорът е шеф на катедра “Теория и история на държавата и правото” в СУ. Създаде “Юридически барометър” - гражданска инициатива за анализ и оценка на правовия ред в България, който всяка година връчва наградите “Златен пирон” за най-често променяно и най-лошо законодателство.

Нина Чилова и Камелия Касабова са близки приятелки и след излизането си от политиката.
Нина Чилова и Камелия Касабова са близки приятелки и след излизането си от политиката.

Бившата зам.-шефка на парламента Камелия Касабова е професор по търговско и банково право и също преподава в СУ. Занимава се с решаването на финансови спорове като излъчен от БНБ председател на две важни комисии - Помирителната комисия за платежни спорове и Комисията по финансови услуги. Зам.-шеф е на Арбитражния съд към БСК. Пише книги и обикаля планините.

И друга от царските хубавици - Нина Чилова, е преподавател. Бившият министър на културата днес е доцент - преподава данъчно и финансово право в УНСС. И е прокурист в застрахователно дружество.

Антония Първанова пък е консултант по здравни теми, като акцентира на иновативните и дигитални форми в сектора. Има проекти и в националната сигурност и енергетиката.

Миналата година

Първанова

извървя Камино

- пътеката на поклонниците в Испания, и сега описва преживяванията си във фентъзи роман. Това ще е един вид съвременен прочит, някои философски наблюдения, пречупени през много фантазия - нещо, което бях “заключила”, докато се занимавах с политика, разказва царистката.

Миналата година Антония Първанова извървя Камино.
Миналата година Антония Първанова извървя Камино.

Хубавата Юлияна Дончева пък се посвети на здравословния живот и хранене. Отвори такъв ресторант и пише книги за здравословните продукти в ежедневието ни - храни, козметика. Поддържа блог, обмисля и предложение за телевизионен проект. Има си и бизнес - представител е на италианска марка обувки и дрехи у нас. През 2010 г. се омъжи повторно за шампиона в лигата на свободните боеве Станислав Недков - Стъки, от когото има втори син на 4 години.

Милена Милотинова влезе в политиката като едно от известните лица от телевизионния екран, а след излизането си от нея се върна към журналистиката. Днес тя има предаване на европейски теми “Брюксел 1”.

С бизнес се

занимават повечето

от царските юпита,

които през 2001 г. се върнаха в България, за да влязат в политиката. Бившият министър на икономиката и транспорта в кабинета “Сакскобургготски” и на администрацията при Станишев Николай Василев държи в ръцете си инвестиционните портфейли на стотици важни хора от над 20 държави от Западна Европа, САЩ, Япония, Хонконг и Сингапур. Фирмата му е най-голямата и най-бързо развиващата се в този бранш у нас. Което никак не е изненада, като се има предвид биографията на Василев отпреди политиката - притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен, работил е като инвестиционен банкер в Лондон, Токио, Ню Йорк и като данъчен консултант в Будапеща. Издаде и две книги - “Меню за реформатори” и “Кариера или не”, които са наръчници за непросветените в икономиката и в HR сферата.

Соломон Паси, Милен Велчев, Пламен Панайотов и Николай Василев през 2005 г., когато се снимаха в клип за предизборната кампания на Велчев като кандидат за кмет на София
Соломон Паси, Милен Велчев, Пламен Панайотов и Николай Василев през 2005 г., когато се снимаха в клип за предизборната кампания на Велчев като кандидат за кмет на София

Бившият финансов министър Милен Велчев пък оглави българския клон на руска банка у нас.

Любка Качакова има фирма за хранителни добавки и козметика, със съпруга ѝ са собственици на хотел в Гела. Но основно се е посветила на дъщерите си - Филипа и Анна-Мария. Едната вече пробива в света на изкуството, а другата е бъдеща актриса и пътуват често между САЩ и България.

Друго от икономическите остриета на НДСВ - Лидия Шулева, пък смени изцяло попрището си. Днес бившата министърка на труда и социалната политика, а след това и на икономиката (все в правителството “Сакскобургготски”), е коуч. Тази все още нова за България специалност бързо набира популярност, но няма точен превод - нещо като консултант по личностно и организационно развитие. Шулева е щастлива баба на две внучки.

Не е известно бившият шеф на БНБ Иван Искров да има нова професия след края на двата си мандата начело на националната банка. Ексшефът на Сметната палата Валери Димитров пък днес е в Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете.

Нововремецът Мирослав Севлиевски има инвестиционен фонд. Бившият енергиен министър управлява финансови активи и е миноритарен акционер във фирми, които притежават хотели по морето. Помага и ръководи детски ски клуб на Боровец.

Мирослав Севлиевски и Емил Кошлуков бяха лицата на нововремците в НДСВ, които след това създадоха и своя партия.
Мирослав Севлиевски и Емил Кошлуков бяха лицата на нововремците в НДСВ, които след това създадоха и своя партия.

Колегата му Емил Кошлуков пък е програмен директор на БНТ и води публицистично предаване.

Двама от бившите царски депутати - Станимир Илчев и Олимпи Кътев, продължават да са активни в партията. Двамата, заедно с колегата им Съби Давидов,

управляват като

триумвират НДСВ

Или това, което е останало от него. Готвят стратегии за коалиции и явяване на предстоящите два избора тази година - европейски и местни.

Илчев, който бе депутат в предходния мандат на Европарламента, днес е пенсионер и се радва на внуците си. Създал е фондация “Български свят” за българите в чужбина и корените на историята ни. Освен това пише речник за изконни или новосътворени български думи, които да заместят модерните чуждици в езика ни. Езикът ни е страхотно застрашен в момента, казва Илчев и дава примери: вместо “приоритет” да се използва “превес”, а вместо “уикенд” - “седмокрай”.

Мандатоносителите

на царя също

продължават

да са активни

Миналата година Тошо Пейков бе преизбран за лидер на “Оборище”. Движението му се занимава много активно с възродителска дейност - вече има над 50 изложби за Третото българско царство, за историята на християнството по българските земи, за неизвестните лица на опълченците, помага и на селски църкви, като слага икони.

Весела Драганова също продължава да е начело на Партията на българските жени. Работят най-вече по социални проекти и организират дарителски кампании. Не са се отказали от политиката и сега търсят партньорства за местните избори. От 6 месеца е щастлива с внучката си Марая. А малката ѝ дъщеря Йоана, която бе бебето на НДСВ, тъй като се роди броени месеци след като царят взе властта, тази година навършва пълнолетие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене