Има ли юбилей Лили Иванова тази година?

На 24 април примата на българската естрада трябва да навърши 80 години. Според официалната дата на нейното рождение. Певицата както винаги ще отбележи повода само с най-близките си без грандиозни тържества. Въпросът е има ли юбилей Лили Иванова тази година? Или ще стане на 85? Или на 84? Или на 83?

И до днес нейната истинска възраст продължават да бъде тема за спорове. Версиите за реалната година, в която идолът на поколения българи се ражда, са поне 7. Без да иска да обиди Лили, “168 часа” се опита да провери доколко битуващите версии (някои от които наистина са доста невероятни) имат някакви сериозни аргументи.

1934

Според Лидия Станчева, бивш директор на “Естрадна дирекция” и кума на Лили в брака й с композитора Иван Пеев, това е истинската година, през която се ражда Лили. Твърдението е подкрепено и от изказване на покойната изпълнителка на латинопарчета Снежана Кратовска.

1935

Според известния ни музиколог Владимир Гаджев, както и по данни на справочника Taschenbuch der Kunste/Unterhaltungskunst A-Z, издаден в Берлин през 1975 г.

1936

Твърди се, че майката на Лили - Мария Дамянова, назовала тази година за рождена на дъщеря си в свое интервю малко преди да си отиде от този свят през 2006 г. Свещеник от родния град на естрадната прима също свидетелства пред “168 часа”: “В нашата епархия винаги сме смятали, че Лили е родена през 1936 г.”.

1937

Композиторът Митко Щерев посочва тази година за действителна, като се позовава на международен интернет справочник, в който пише: Lili Ivanova was born on Saturday April 24th 1937. Преди време той обяви, че е направил собствено проучване по въпроса, при което срещнал големи трудности, тъй като оригиналните документи на певицата били унищожени “вероятно от ДС”.

Версията, че е родена в съботен ден, се споделя от някои нейни съграждани, а 24 април се пада в събота именно през 1937 г. Мъж от Шумен, роден през същата година, наричал Лили “звездната ми наборка”, твърди пред “168 часа” дъщеря му, известна журналистка. “Баща ми е вече покойник. Но си спомням как пощуряваше от възторг, когато наборката му се появи на телевизионния екран. Даже татко запяваше с Лили. Правеше го неподправено и с кеф, още повече че се познаваха лично”, казва дъщерята. Баща й винаги казвал, че е фен на Лили, и с гордост показвал автограф от наборката си.

1938

Марин Бончев и Личо Стоунса твърдят, че е било тогава, виждали били стария паспорт на певицата, когато го давала, за да си получи хонорарите. Бончев го е писал и в биографията й. Макар и не съвсем сигурна, певицата Мими Николова е склонна да приеме, че това е истинският набор на Лили. Някои хора от Кубрат също мислят така.

1939

На 24 април - официална дата според ЕГН и други документи, свързани с Имотния и Търговския регистър. Самата Лили Иванова в свои публични изяви винаги е твърдяла, че тези данни са меродавни.

1943

Бившият трети съпруг на Лили - Янчо Таков, в интервю разказва своя интересна версия. През далечната 1973 г. Иванова трябвало да замине на прочутия фестивал във Виня дел Мар, Чили. Появил се обаче сериозен проблем.

Според изискванията на организаторите възрастта на участващите изпълнители не бивало да надхвърля 31 години, а по това време Лили вече била на цели 34. За целта се наложила промяна в паспортните данни, които били “коригирани” с четири години назад. Известно е, че обичаната певица винаги е изглеждала много по-млада, и по време на гастрола така и никой не се усъмнил в извършената подмяна. Затова, мълви се из естрадните среди, й бил издаден документ, според който е родена не през 1939 г., а през 1943-а.

Самата певица веднъж се шегува: “Абе, на всеки мой рожден ден ми приписват по някоя петилетка отгоре. Както е тръгнало, скоро ще премина стоте”.

Всъщност официалните данни на Иванова, в които фигурира датата 24 април 1939 г., присъстват в редица документи и дори онлайн регистри.

Въпреки това все пак някои от твърденията за сменена самоличност не изглеждат съвсем голословни. Освен това в кръщелното свидетелство имената са Лиляна Иванова Петрова.

Това е така, тъй като според биографиите тя е кръстена на починалата си по-голяма сестра, която се е казвала Лиляна. В един момент обаче и те претърпяват лека корекция - Лиляна е заменено от галеното “Лили”, под което тя открай време е позната сред народа.

Този факт също навява на мисълта, че е възможно данните от акта за раждане да са претърпели известни метаморфози и по отношение на рождения й ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене