Учени създават лабораторно месо от животински клетки върху стръкчета трева

Снимка: Pixabay

Учени от университета в Бат отгледаха животински клетки върху стръкчета трева като метод за създаване на култивирано в лаборатория месо, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Ако процесът може да бъде възпроизведен в промишлен мащаб, такова месо може да се появи в магазините и ресторантите.

Култивираното месо е "алтернативен източник на протеини за изхранване на света", каза инженер-химикът д-р Мариан Елис от университета в Бат. В нейната лаборатория се отглеждат култивирани клетки от прасе, които един ден могат да се превърнат в бекон, без да е необходимо животното да бъде убито.

За да бъдат възпроизведен вкусът и текстурата на бекона, ще са необходими продължителни изследвания. За да има "месото" структура, клетките трябва да се отглеждат върху матрица. В Бат експериментират тази матрица да е естествена - трева. Учените разработват метода с миши клетки, които се използват по-лесно и са по-евтини.

Първият отгледан лабораторно бургер се появи в Холандия през 2013 г. Цената му обаче беше огромна - 250 000 евро. През декември 2018 г. беше произведена "пържола" от клетки в лаборатория в Израел. Ивица от нея струваше 50 долара, но самите й създатели казаха, че трябва да я усъвършенстват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене