Балетът чества 70 г. на Бисер Деянов с “Корсар”

Бисер Деянов

С представление на балета “Корсар” в събота Софийската опера и балет чества 70-ия рожден на Бисер Деянов.

Големият български балетист, който е бил премиер солист на същата трупа в продължение на около 3 десетилетия и неин художествен ръководител, е най-изтъкнатият артист на своето поколение. Критиката навремето определя, че неговият скок е с “бисерна” лекота и сравнява изпълненията му с най-високите световни образци на балета.

Бисер Деянов е завършил през 1974 г. прочутата школа “Ваганова” при проф. Селюцки, като още преди това е премиер солист на националния балет и лауреат на две издания на Варненския балетен конкурс.

Освен че създава безчет роли в класически и съвременни постановки, Бисер Деянов е единственият български балетист, за когото специално е правен балет - през 80-те години Маргарита Арнаудова, която тогава е шеф на балет “Арабеск”, поставя за Деянов спектакъла “Десета симфония” по музика на Густав Малер.

Името му доста нашумява в средата на 80-те, когато играе в първия у нас рокбалет - “Репетицията”, по идея на унгарския хореограф Антал Фодор, който се поставя в Русенската опера и се играе с голям зрителски успех в цялата страна.

В спектакъла на “Корсар”, с който се чества 70-годишнината на Бисер Деянов, главните роли ще изпълняват Марта Петкова и Никола Хаджитанев, които представиха страната със същата постановка миналата година на сцената на Болшой театър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене