Морските вълни убийци са все по-големи, но все по-редки

СНИМКА: Pixabay

Учени от Саутхемптънския университет във Великобритания са установили, че през последните години еднократните вълни с височина 20-30 метра, наричани вълни убийци, са се уголемили, но се срещат по-рядко, съобщи Физ.орг.

Изследователите са проучили и анализирали данни от 20 години (събирани от 1994 до 2016 година) с помощта на шамандури, разположени по западното крайбрежие на САЩ. Резултатите показали, че размерът на вълните убийци, както и тяхната честота, зависят от морската област и от времето на възникване. През последните години броят на случаите на вълни-убийци е намалял, но тяхната големина и сила са се увеличили. Освен това, учените са открили, че вълните убийци се надигат предимно през зимата и се образуват по-често в спокойно море, предава БТА.

Тяхната поява не е свързана със земетресения или свлачища. Счита се, че основната причина за възникването на вълна убиец е нелинейната динамика на повърхностните морски вълни. Това явление представлява опасност за плавателните съдове, тъй като може да причини сериозни повреди или потъване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене