10 творби на най-големите ни художници събраха 22 000 лв., дарени на техни колеги

В галерията на СБХ на ул. “Шипка” 6 беше церемонията, на която 22-ма творци получиха по 1000 лв. за творческо развитие.  СНИМКА: СБХ

“Дарих една рисунка с радост”, каза известният художник проф. Георги Чапкънов. Той е един от 10-те най-известни родни автори в сферата на изобразителното изкуство, предоставили безвъзмездно творби за изготвянето на луксозна графична колекция - колекционерско издание, отпечатана в 10 номерирани екземпляра. Графичните работи, които в момента може да се видят в изложба, наредена на “Шипка” 6, са с размери 50 на 70 см. Другите имена са на Светлин Русев, Буян Филчев, Борислав Стоев, Валентин Старчев, Димо Колибаров, Иван Газдов, Иван Нинов, Милко Божков и Стоимен Стоилов. Проф. Валентин Старчев е дал голо тяло, покойният акад. Светлин Русев - литография, проф. Иван Газдов - една от своите прочути графикатури. Всички те са се включили в тази инициатива преди повече от година с мисълта да помогнат на принципа “от творци за творци”.

Идеята била след продажбата на колекцията средствата да бъдат дарени за творческо развитие на техни колеги. Събрани са 22 хил. лв. Двадесет и двама художници от различни поколения и направления получиха по 1000 лева. Имената са подбрани сред 3000 членове на Съюза на българските художници. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене