Ян Енглерт благодари на НАТФИЗ за инжекцията самочувствие

Проф. Семерджиев връчи на Енглерт специалния документ за носител на почетното звание “доктор хонорис кауза”.  СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

“Остаряването - сега вече знам това, е загуба на самочувствие. Благодаря на академичната общност на вашето висше училище начело с ректора проф. Семерджиев за инжекцията самочувствие. Удостояването ми днес с това почетно звание е афродизиак за оставащите ми години професионален живот.”

Това емоционално каза полският актьор, режисьор и преподавател Ян Енглерт в събота в кино “Одеон”, където беше обявен за доктор хонорис кауза на НАТФИЗ. Тържествената церемония беше уважена от преподаватели, студенти и любители на българското кино.

Всички станаха на крака под звуците на студентския химн “Гаудеамус игитур”, за да посрещнат полския гост. Проф. Пламен Марков прочете биографията на Енглерт, а ректорът на академията проф. д-р Семерджиев му връчи специалния документ за носител на почетното звание “доктор хонорис кауз”.

През 1975 г. Енглерт се снима във филма на Въло Радев “Осъдени души” и вече 45 г. е нещо повече от културен посланик между България и Полша. Благодарственото си слово полякът прочете на български език. “Вече изминават 45 г. от събитията, които свързаха професионалния ми живот с българската култура - каза той. - Това стана благодарение на актьорската ми професия, която упражнявам вече 60 г. Отец Ередия влезе в живота ми и като отец Ередия заставам тук пред вас, поемайки риска да изнеса лекция. Заставам пред вас и като дългогодишен педагог, академичен учител и ректор на Варшавската театрална академия от 12 г. Нека това ми послужи за оправдание: изправям се пред вас с надеждата, че това, което ще кажа, няма да бъде банално бълнуване. И за да не компрометирам лингвистичните си възможности, все пак ще премина на полски.” На родния си език той изнесе блестящо академично слово, което често беше прекъсвано от аплаузите на публиката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене