Ягуар, облечен като воин води до ацтекски императорски гроб в Мексико (Снимки)

Снимки: Ройтерс

Находка на жертвоприношения в сърцето на мексиканската столица, включваща богато украсен ягуар, облечен като воин, може да доведе археолозите до най-примамливото откритие досега - ацтекски императорски гроб, предаде Ройтерс.

Жертвоприношенията в основата на Главния храм на ацтеките по време на царуването на най-могъщия владетел на империята включват и младо момче, облечено като ацтекския бог на Слънцето и войната, както и набор от ножове от кремък, украсени със седеф и скъпоценни камъни, информира БТА.

Жертвените дарове са положени от ацтекски свещеници преди повече от пет века в описваща кръг ритуална платформа. Навремето тя се е намирала пред храма - мястото, където според най-ранните исторически данни са погребани ацтекски владетели.

Подобни подробности не са описвани преди, поради което откритието може да се окаже първо по рода си. Въпреки десетилетия на разкопки, археолозите все още не са попадали на императорско погребение.

"Очакванията ни са огромни. Продължавайки да копаем, очакваме да попаднем на още вълнуващи находки", казва водещият археолог Леонардо Лопес Лухан.

Жертвеният ягуар, намерен в голяма правоъгълна каменна кутия, която вероятно е била поставена в центъра на описващата кръг платформа, особено вълнува специалистите.

Смята се, че Главният храм на ацтеките е бил с височината на 15-етажна пирамида, преди да бъде сринат до основи заедно с останала част от ацтекската столица Тенохтитлан след нашествието на испанските завоеватели през 1521 г.

Няколко десетилетие след завладяването, хроникьорите описват в детайл погребалните ритуали на трима братя ацтекски императори, управлявали в периода между 1469 и 1502 г. Според техните описания кремираните останки на владетелите заедно с пищни дарове и сърцата на принесени в жертва роби са били поставени в или в близост до кръгообразната платформа.

През 2006 г. наблизо е открит масивен монолит на ацтекската богиня на Земята с надпис, съответстващ на 1502 г. - годината, в която умира Ахуицотъл - най-могъщият владетел на ацтекската империя и последният от тримата управлявали я братя.

Елизабет Буун, експерт по Древно Мексико от университета Тулейн, САЩ, смята, че смъртта на Ахуицотъл е била отбелязана с пищно възпоменание и ягуарът вероятно символизира владетеля като безстрашен воин.

Щателното проучване на богатата находка се очаква да продължи няколко месеца, въпреки трудностите, с които се сблъскват археолозите заради орязания бюджет за проекта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене