Прогнозираха поява на гигантска мъртва зона в Мексиканския залив

Снимка: Pixabay

Учени от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ и университета на Луизиана прогнозираха, че в Мексиканския залив ще се появи една от най-големите безкислородни зони в историята, съобщи Сайънс алърт.

Въпросната зона ще възникне в резултат на размножаването на мънички водорасли и ще доведе до гибелта на риби и други морски същества, предаде БТА.

Причината за появата й ще е наличие на вода, съдържаща висока концентрация торове от селскостопанските ферми. Попадайки в ручеи и реки, излишъкът от хранителни вещества ще бъде пренесен в залива, където ще предизвика буен растеж на водораслите. Те ще загинат, ще паднат на морското дъно и ще започнат да се разлагат, поглъщайки кислород от морската вода. В резултат рибите ще се задушат или ще напуснат района, оставяйки рибарите без улов и средства за препитание.

Площта на безкислородната зона може да достигне 20-22,5 хиляди кв.км, т.е. да е като тази на щата Ню Джърси.

Мъртвите зони или зоните на кислородния минимум се срещат на дълбочина 200-800 метра и обикновено възникват в резултат на затопляне на водата и увеличена концентрация на органични вещества. При това компютърни модели прогнозират продължаващо намаляване на кислорода в световния океан през този век и увеличаване на броя на растящите мъртви зони. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене