Французин грабна приз за усъвършенствано диагностициране на рак

Факсимиле: lefigaro.fr

Усъвършенствано диагностициране на ракови заболявания, алтернатива за токсичните бои за кораби и по-ефикасно рециклиране на пластмасата донесоха на своите създатели Европейски награди за изобретател на годината, съобщи АФП.

На церемонията във Виена Европейското патентно ведомство награди учени от пет държави - Австрия, Испания, Франция, Холандия, Япония, предаде БТА.

Французинът Жером Галон спечели наградата в категорията "Изследвания" с метод за измерване на собствената имунна реакция на индивидуалния болен от рак. Той дава възможност на лекарите да предписват лечение, адаптирано към имунната система.

Наградата в категорията "Промишленост" спечелиха австрийците Клаус Файхтингер и Манфред Хакл с машина , която осигурява по-добро качество на рециклираната пластмаса и я отделя от другите компоненти.

Холандецът Рик Брьор спечели наградата в категорията "Малки и средни предприятия" за екологична алтернатива на токсичните бои за кораби, вдъхновена от бодлите на морските таралежи. Изграденото от найлонови влакна покритие се използва, за да не залепват водорасли, миди и други организми за долната част на корабите.

Испанската биохимичка Маргарита Салас Фалгерас спечели наградата на публиката за новаторска работа в молекулярната генетика. Тя е изобретила по-бързо средство за реплициране на следи от ДНК в достатъчно големи количества за пълно геномно изследване. Изобретението й вече се използва широко в онкологията, съдебната медицина и археологията.

Бащата на литиево-йонните батерии - японецът Акира Йошино беше награден за изобретяването на тази технология, станала незаменима за зареждащите се батерии на телефоните, преносимите компютри и други устройства, и електрическите автомобили.

Европейските награди за изобретатели се присъждат от 2006 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене