Мерил Стрийп с истинското си име във втория сезон на “Големите малки лъжи”

Героинята на Мерил Стрийп иска да разбере истината за смъртта на сина си.

Kакъв е шансът един сериал, получил 16 номинации за “Еми” и спечелил цели 8 от престижните статуетки, взел 4 награди “Златен глобус", пълен с най-големите холивудски звезди, да повтори успеха си с втори сезон?

Само едно име - Мерил Стрийп, е достатъчно, за да засили интереса към случващото се в новата порция епизоди. Легендарната актриса с рекордните 21 номинации за “Оскар” (от които е печелила 3) влиза в актьорския състав на “Големите малки лъжи 2” като Мери Луиз - свекървата на героинята на Никол Кидман, и сякаш превзема цялото сценично пространство.

Човек трудно може да обърка равния ѝ тембър, но Стрийп е доста променена в новата си роля. С големи очила с диоптри, къса прическа на черта и бретон, тя майсторски пресъздава образа на майка, която е загубила сина си и отчаяно иска да разбере какво наистина се е случило, за да загине детето ѝ.

Всъщност точно така завърши и първият сезон на “Големите малки лъжи”, направен по едноименния роман на австралийската писателка Лиан Мориарти. Тогава на бял свят излязоха дълго пазени тайни в идиличното общество на крайбрежното градче Монтерей, Калифорния. И доведоха до убийство, с последиците от което героите ще трябва да се справят в новия сезон.

В центъра на сюжета му пак е петорката от Монтерей - Селест (Никол Кидман), Маделин (Рийз Уидърспун), Бони (Зоуи Кравиц), Джейн (Шейлийн Удли) и Рената (Лора Дърн). Темата за домашното насилие, която бе движеща сила в първия сезон, пак е на дневен ред. Тя е и в кошмарите на Селест, която си припомня за нелекото си съжителство с покойния си съпруг Пери (Александър Скарсгард), в отношенията на децата ѝ - близнаците Макс и Джош, в мислите на Джейн, които пак се въртят около изнасилването ѝ от същия този Пери.

Никол Кидман и Рийз Уидърспун са и продуценти на сериала.  СНИМКИ: © 2019 HBO Inc. All rights reserved
Никол Кидман и Рийз Уидърспун са и продуценти на сериала. СНИМКИ: © 2019 HBO Inc. All rights reserved

Той може и да е мъртъв, но сянката му витае над всички в Монтерей. Героят, изигран от сина на друг много известен актьор - Стелан Скарсгард, когото зрителите последно гледаха като вицепремиера Борис Шчербина в “Чернобил” на НВО, се появява в много кадри от новите епизоди.

Бони - човекът, пряко виновен за смъртта му, след като го блъска от парапет по време на благотворителния маскен бал, все още изкупва греха си. Затворила се в себе си, тя се лута между решението да каже цялата истина за случилото се или да я пази в тайната, която грижливо крие петорката от Монтерей.

Но историята ѝ е и нещото, до което най-силно иска да се добере героинята на Мерил Стрийп. Мери Луиз усеща много категорично, че има нещо гнило в смъртта на сина ѝ, и това е още една причина мъката ѝ по него да е толкова голяма.

Петорката от Монтерей крие при какви обстоятелства е загинал съпругът на една от тях - Пери.
Петорката от Монтерей крие при какви обстоятелства е загинал съпругът на една от тях - Пери.

На моменти героинята на Мерил Стрийп е изключително рязка - като случката, при която се натъква на Маделин и отбелязва колко е ниска. А това означава, че е човек, на когото не може да се вярва - такива са по нейните думи всички дребни хора. “Моите извинения, но все пак смятам, че съм доста добра в оценяването на характера на един човек, а ти винаги си била доста трудна за разгадаване. Изглеждаш мил и любящ човек, но също така и ненаситен”, казва Мери Луиз, с което шокира и Маделин, и всички пред екрана.

Героинята на Стрийп е и жена със силна болка - тя крещи от мъка и гняв заради смъртта на сина си по време на семейната вечеря. В други моменти е направо ужасяваща - когато съжалява, че нейният перфектен син е вече мъртъв, а децата на приятелките ѝ - дебели, грозни, без каквито и да са достойнства, са все още живи.

Стрийп се потапя напълно в ролята на типичната свекърва, като дори сама предлага да се промени визуално в името на Мери Луиз. Слага си фалшиви бели зъби, за да е по-голяма приликата ѝ с екранния ѝ син, както пишат някои западни издания.

За промяната ѝ помага “холивудската фея на зъбките”, както наричат Крис Лайънс - специалистът, който променя захапката на Рами Малек, така че да заприлича на Фреди Меркюри в “Бохемска рапсодия”.

Мери Луиз е и истинското рождено име на 70-годишната Мерил Стрийп. Определяна като една от най-добрите актриси на своето поколение, тя започва кариерата си съвсем млада.

Екипът на сериала със статуетките “Златен глобус”.
Екипът на сериала със статуетките “Златен глобус”.

Завършва бакалавърска степен по актьорско майсторство в колежа “Васар” през 1971 г. По-късно става магистър по изкуства в Йейлския университет. Докато следва там, играе най-различни роли на сцената - от Елена в “Сън в лятна нощ” до осемдесетгодишна жена в инвалидна количка в комедия.

Още с първите си големи роли в киното е забелязана от критиката. През 1978 г. печели “Еми” за ролята си в минисериала “Холокост”. Участието ѝ на голям екран в “Ловецът на елени” (1978) ѝ носи първата номинация за “Оскар”. Получава най-голямото киноотличие само година по-късно - за ролята си в “Крамър срещу Крамър” през 1979 г., в който си партнира с Дъстин Хофман.

“Тя е изключително трудолюбива до степен, че се вманиачава. Според мен тя не мисли за нищо друго освен за работата си”, казва за нея Хофман.

Освен че държи рекорда за най-много номинации за “Оскар”, тя е била 31 пъти претендентка за “Златен глобус”, от които е печелила 8 пъти статуетката.

Сред едни от най-емблематичните ѝ превъплъщения са в “Мостовете на Медисън”, “Къщата на духовете”, “Жената на френския лейтенант”, “Изборът на Софи”, “Далеч от Африка”, “Дяволът носи Прада”, “Желязната лейди”. Общо взето няма филм, в който тя да участва, и да не е изключително въздействащ с ролята, която прави.

“Трудно е човек да си представи, че е имало време, преди Мерил Стрийп да бъде най-добрата жива актриса”, пише сп. “Венити феър” за нея.

Въпреки огромния си успех и до ден днешен тя е от най-скромните и с прекрасно чувство за хумор холивудски звезди.

Сама казва, че няма конкретен метод на работа. “Има много неща, които съм научила от различните учители в живота ми. Но няма нещо, което да съм прибрала в чантата, за да я отворя и да кажа: Сега какво точно би искал от мен да изиграя? Няма нещо конкретно, към което да се придържам, и това може да е опасно. Но опасността го прави вълнуващо”, разказва преди години Стрийп.

Факт е, че още с появата ѝ в първия епизод на “Големите малки лъжи 2” всички критици написаха, че тя ще донесе първата сигурна статуетка “Еми” на продължението на сериала.

Негови продуценти са две от актрисите в главни роли. През август 2014 г. стана ясно, че Никол Кидман и Рийз Уидърспуун преговарят за правата за екранизация на бестселъра на Лиан Мориарти. Очакваше се те да развият проекта си в игрален филм, в който и двете да участват, но малко по-късно, през ноември същата година, обявиха, че ще правят лимитиран сериал по сценарий на Дейвид Кели.

Премиерата му бе на 19 февруари 2017 г. Продукцията бе толкова добра, че спечели куп награди. Макар очакванията да бяха, че тя ще е от един сезон, през юли 2017 г. от НВО съобщиха, че е много вероятно да има продължение и по него да работи писателката Мориарти. Малко по-късно дойде новината, че в него ще се включи и Мерил Стрийп.

“Големите малки лъжи” върви всеки понеделник от 21 ч по НВО.

Петорката от Монтерей в полицейското управление след смъртта на Пери
Петорката от Монтерей в полицейското управление след смъртта на Пери

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене