Йоанна Темелкова кръщава кучето си на поета Пърси Шели

Вече 5 години Рълси е част от семейството на Йоанна Темелкова и Мартин Гяуров.

Намира го съвсем мъничко, изхвърлено в Искърското дефиле

Пърси е кучето, което вече 5 г. размахва доволно опашка в дома на актьорите Йоанна Темелкова и Мартин Гяуров. “Той няма порода. Намерихме го в гората в Искърското дефиле”, разказва Темелкова. За радост, съдбата го среща именно с актрисата, която е закърмена с любов към животните. Като дете прекарва летата си при баба си и дядо си, а там било пълно с козички, петлета, кученца, котета, прасенца и т.н.

Малкият Пърси, който преди 5 години дори не носил това име, бил изхвърлен в гората. От страх се скрил до една кофа за боклук. “Ние бяхме на вила в района и чухме вечерта скимтене на кученце”, казва Темелкова. Рано на следващата сутрин Гяуров отишъл за риба. Връщайки се към вилата, видял къде се е скрило палето.

Когато казал на Темелкова, тя предложила да го нахранят, защото нямало кой да се погрижи за него, а е много близо до пътя и може да го удари кола. Така и направили. “През нощта го оставихме да спи на двора. Казах на Мартин, че като се събудим сутринта, надали ще е там”, спомня си актрисата. Само че сгрешила. То било точно където го оставили - на една люлка.

“Решихме, че няма

как да го върнем при

кофата, естествено”,

казва Темелкова. Заедно с мъжа си го закарват на ветеринар в Самоков. Той погледнал зъбите на кучето и им казал, че е съвсем мъничко, на около 2 месеца. Не само го обезпаразитява, но му бие и всички нужни ваксини. “Планът беше да го занесем в приют, от който хората си осиновяват кучета”, спомня си актрисата. 

Актрисата и любимецът  на връх Мусала
Актрисата и любимецът на връх Мусала

Докато пътували към София, започнала да звъни по телефона. Оказало се, че единствените приюти, в които можела да заведе кучето, били такива, в които ще го кастрират и пак ще го пуснат на улицата. “Казах, че подобно нещо няма как да се случи. Тогава го кръстихме Пърси на поета Пърси Шели, а не на Пърси Джаксън”, шегува се Темелкова. Така кучето останало в дома им няколко дни, през които заедно с Гяуров питали приятели дали не си търсят домашен любимец. “След една седмица решихме, че никога няма да можем да се разделим с него.”

Като малък Пърси бил доста палав. “Имали сме поражения, но истината е, че не толкова, колкото очаквахме. Най-много да е разкъсал 2 възглавници, не е гризал мебели, стени и такива неща”, казва Темелкова.

Домашният любимец често пътува със семейството, дори

вече седи на задните

седалки заедно със

сина им Филип

Това не пречи на Темелкова, тъй като Пърси е много любвеобилен, а на път дори заспива. Неговото присъствие се отразява позитивно на малчугана. “Детето се научава да се грижи за някого”, казва Темелкова. “Имам един проблем и той е, че в момента синът ми смята всички кучета за добри”, допълва тя. Опитва се да го научи, че не трябва да се хвърля на врата на всяко, което види на улицата.

Водили Пърси на учител за няколко месеца. “Колкото да изпълнява основни команди като ела тук, седни, легни и любимата му - махни се”, смее се Темелкова. Заедно с Гяуров преценили, че прекалената дресировка е излишна.

В никакъв случай не дават на Пърси храна за хора. “От това много страда, защото винаги когато седнем на масата, той е до нас и започват едни лиги да текат и си прави кладенче”, разказва актрисата. Колкото и пъти да му е давала кокали или различни меса, това му влияело лошо на стомаха. Затова го храни изцяло с гранули. Това ѝ препоръчва и ветеринарят.

Като всяко куче и Пърси е силно привързан към стопаните си. Когато те излязат от дома си, той започва да вие като вълк. “Чува, когато паркираме колата и се прибираме,

тогава

започва три

пъти повече

да вие.

То е нещо

като

посрещане”,

казва Темелкова. Понякога я хваща срам от това, защото е много рано, а хората спят. Съседите ѝ обаче не ѝ се сърдят, защото обичат Пърси.

Когато го разхожда из полянката около блока, всички деца започват да си играят с него. Кучето няма нищо против, но актрисата следи малчуганите да не преминават определена граница. “Важно е родителите да възпитат децата, че кучето не е плюшена играчка. Колкото и да е добро, и да те ближе, и да ти се радва, и да иска да играе с теб, то има един предел, който не бива да бъде прекрачван”, обяснява актрисата. Затова, когато Пърси си играе с деца, тя следи подхода им към него. Някои отиват и започват да го дърпат за опашката. “Това е животно, то може да търпи, но до определен момент. Става като хората, когато им се качат на главата.” 

Кучето се разбира добре с детето на стопаните си.
Кучето се разбира добре с детето на стопаните си.

Всъщност Пърси трябвало да се сработи с котката Фъргюсън в дома на Темелкова и Гяуров. “Когато се запознаха, котката беше тази, която се депресира и 2-3 дни не слезе от хладилника. Качи се горе и отказа всякаква комуникация”, казва Темелкова. Малко след това двете животни заживяват без дрязги помежду си. “До ден днешен Пърси е страшно респектиран от котката. Когато е ядосана, той гледа да стои надалеч”, смее се тя. 

Кучето Пърси и котката Фъргюсън живеят в дома на актьорите без дрязги помежду си
Кучето Пърси и котката Фъргюсън живеят в дома на актьорите без дрязги помежду си

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене