Учени от СУ създадоха индекс за оценка на ротационните председателства на Съвета на ЕС

Изследователски екип от "Жан Моне" Центъра за високи постижения към специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски" създаде интегрален индекс за оценка на ротационните председателства на Съвета на ЕС. Това съобщи проф. Ингрид Шикова на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Приложението на индекса към първото българско председателство е дало отговор на въпроса успешно ли е било то - с числова стойност 60,2.

Тази стойност е обобщение на цялостния резултат от председателството - отчетени са постиженията както по досиетата, в които напредъкът е максимален, така и по такива, в които е незначителен, досиета, по които има общ интерес между страните членки, както и такива по които има съпротива.

Едно ротационно председателство не би могло да постигне 100 и реално няма вероятност едно ротационно председателство да постигне по-висок индекс от 70-75, обясни проф. Шикова.

В този смисъл постижението от работата на българското председателство може категорично да се определи като висок резултат, научно обосновано и максимално обективно сме доказали, че нашето председателство беше много добро, коментира тя.

Разработеният индекс е комплексна оценка на постиженията, отчитаща цялото многообразие от дейност и различни степени на резултатност. Той интегрира законодателни, незаконодателни и политически инициативи, а също и условната тежест на всяко досие, колко и какви институционални участници са били въвлечени в работата по досието, имало ли е политическа съпротива срещу нормите, предвиждани в досието. Индексът има повече от 30 индикатора, отразяващи особеностите по работата на председателството.

Методологията ще бъде предложена и на международно ниво. Инструментът може да бъде приложен от всяка от страните членки от ЕС, уточниха от екипа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене