Археолози откриха древен надпис с култ към бог Дионис в Пловдив

Нова мащабна за историята на страната ни находка откриха пловдивските археолози, които проучват Епископската базилика на Древен Филипопол. Става въпрос за каменна плоча от 255-а година, с внушителни размери и надпис, свързан с култа към бог Дионис, предаде БНТ.

Специалистите вече са разчели древния надпис. Той е на старогръцки. В него 45 последователи на бог Дионис благодарят за оцеляването си след готското нашествие през 251 година и почти пълното унищожение на Пловдив. С възхвала споменават и военните императори от този период - Валериан и Галиен.

Тези хора издигат този паметник като един символ на своята надежда за добро бъдеще и възстановяване, каза епиграфът Николай Шаранков.

Находката затвърждава тезата на археолозите, че под огромния християнски храм е имало езическо светилище.

Храм на императорския култ. Текстът гласи, че това е в чест на двамата императори, на Римския сенат, на Филипопол, на народното събрание на Филипопол. Един толкова важен и значителен надпис не може да бъде на случайно място. Той не е случайно попаднал тук, защото ние го изчислихме, той е някъде към тон и 400 килограма, заяви археологът Жени Танкова.

Археолозите очакват след реставрацията плочата да бъде експонирана на видно място, тъй като е от изключителна важност за предисторията на базиликата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене