Лятната почивка - планина или море?

Очакваното и любимо за всички лято е вече тук и с нетърпение всички ние започваме да кроим планове как да прекараме лятната отпуска. Вариантите могат да са разнобразни, но в общи линии се изборът е дали да прекараме почивката на море или на планина.

И двете опции са чудесни, затова най-добрият вариант би бил да посетил както морска, така и планинска дестинация. Ако не успеем обаче да посетим и двете, в следващите редове ще опишем плюсовете и на двете, а изборъ ще бъде Ваш.

Почивка на море

Морето е притегателна сила за много от нас - със своите красиви изгреви, досегът до водата, пясъкът в краката, жаркото слънце, което ни зарежда с енергия и витализира. Морската почивка е изключително здравословна, в умерени количества слънчевите бани действат благотворна върху кожата, повлияват положително имунната система, подобряват функцията на нервната система. Лечебното въздействие на слънцето действа тонизиращо, енергизиращо, пясъкът и морската вода пък подобряват дейността на кръвоносната система, обогатяват клетките с кислород, подобряват обмяната на веществата. Морските процедури и слънчеви бани подпомагат синтезирането на витамин Д, освен това йодните изпарения във въздуха, отделяни от морската вода, подпомагат работата на щитовидната жлеза.

Изравняването на тена на кожата на лицето и тяло, пък ни прави по-красиви и свежи.

За мнозина от нас почивката на морето се отразява целебно както за тялото, така и за психиката, мозъкът почива, отделечен от стреса и негативните емоции. За почитателите на силните емоции, положителните изживявания се подсилват и от активния нощен живот на морето - особено ако сме избрали курорт с много заведения и млади хора.

Почивка на планина

Почивката на планина, макар и не толкова предпочитана колкото море, несъмнено има какво да предложи. Планинските ваканции са изключително зареждащи и успокояващи, дори повече и от морските. Защото, докато на морето с целия плажуващ народ по улиците, на планина човек е в по-голямо уединение, далеч от шума, нощните заведения и суматохата. Планината е предпочитана от хора, които искат да си отдъхнат от купоните по морето.

Освен това за всички, които не са огромни почитатели на летните жеги, навалицата, шумните заведения и дългото стоене на слънце, планинската почивка е това, от което се нуждаят.

Тишата, спокойствието, планинския въздух (който не може да се сравни с нищо друго). Тук спокойствието на ума и тялото изключително бързо се възстановява, затова и по време на планиска почивка, сме отпочинали за много по-кратък период от време.

Освен това, за хората, които искат да подобрят физическото си състояние, планинската почивка е за предпочитане. Ако търсите спокойна среда, в която да се отдадете на здравословно отслабване, планината е Вашето място. Тук възможностите за туризъм са многобройни - пикници, разходки сред различни еко пътеки, конна езда, преходи и групови тренировки, велоразходки, групови излети, както и практикуване на екстремни спортове като рафтинг, каньоинг, каякин, посещение на пещери, скално катерене и много, много други.

Повечето планински хотели предлагат разнообразни възможности за СПА релакс чрез различни процедури. Например, в един от най-известните хотели в България - Лъки Банско СПА & Релакс, който се намира в планинския град Банско, СПА комплексът предлага изключително много активности като плуване в био басейни, солен басейн, солна стая за релакс, ледена стая с минусова температура, хамам и расул, джакузи, шокова вана, финландски сауни, парна баня, хидромасажен душ, фиш масаж с рибките Гара Руфа, терапевтична вана, водно легло, богат набор от козметични терапии и какво ли още не.

Несъмнено и двата типа дестинации имат своите качества, а изборът е Ваш. Ако търсите повече забавление, морето е за Вас, ако обаче искате да се отдадете на релаксираща почивка сред красива природа се доверете на планинска ваканция.

Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене