Астероидът Рюгу помага на учените да опознаят формирането на планетите (Видео)

СНИМКА: Pixabay

Астероидът Рюгу крие все по-малко тайни - нови негови снимки, направени от малкия френско-германски робот "Маскот" с размерите на кутия за обувки, ще помогнат на учените да опознаят формирането на Слънчевата система, предаде Франс прес.

"Маскот" (Mobile Asteroid Surface Scout) бе изведен в космоса от японската сонда "Хаябуса-2", преди да кацне на 3 октомври 2018 г. на астероида Рюгу, който е с диаметър едва 900 метра и се намира между Марс и Земята, предава БТА.

Роботът направи не само измервания, но и поредица снимки по време на мисията си с продължителност 17 часа. Оттогава снимките са анализирани от учени.

Различават се два вида скали - черни с грапава повърхност и бели с гладка повърхност.

Това показва, че Рюгу се е образувал вследствие на сблъсък, смятат учени от Германския център по аеронавтика и астронавтика.

Рюгу може да е формиран от две тела, които са се сблъскали помежду си, отдалечили са се едно от друго и след това са се слели под въздействието на гравитацията.

Друга теория гласи, че в астероида се е блъснало небесно тяло. Това е станало причина за поява на два вида скали.

Редица скали в Рюгу съдържат малки примеси със син или червен цвят. Става въпрос за материал, който е останал затиснат в скалата при формирането й. Той е сходен с редките примитивни метеорити, открити на Земята - въглеродните хондрити.

"Материалът е изключително примитивен - отбелязаха учените. - Това е първият материал в Слънчевата система. Не знаем как са се формирали планетите. Трябва да открием малки тела, онези най-ранни тела в историята на еволюцията, които ще ни помогнат да опознаем първите 10-100 милиона години от формирането на планетите."

"Маскот" установи също липса на фини частици междупланетен прах по повърхността на астероида. Това може да се дължи на сблъсъци с други космически тела или на температурни промени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак

Напишете дума/думи за търсене