Тенисистката Изабелла Шиникова: Серина и Халеп ме поздравиха

Шиникова ще се придвижи до 210-а позиция в ранглистата след успеха на US Open

Виках за Гришо, израснахме заедно

US Open е любимият ми турнир

Жустин Енен ме съветва да не се ядосвам

Втората тенис ракета на България при жените Изабелла Шиникова спечели два мача в квалификациите на Откритото първенство на САЩ. Тя беше само на крачка от влизане в основната схема, но беше спряна в III кръг на пресявките от Ана Богдан. По време на надпреварата 27-годишната софиянка получи травма.

В своята кариера Шиникова е спечелила 21 титли на сингъл и 23 на двойки в турнири на Международната тенис федерация (ITF). В момента тенисистката е 223-а в световната ранглиста.

Специално за читателите на "България Днес" Изабелла разказа своите преживявания на последния турнир от Големия шлем за годината.

- Г-це Шиникова, как оценявате вашето представяне на US Open?

- Никога досега не бях стигала до трети кръг на квалификациите. Минах през доста тежки мачове. Дадох всичко от себе си. Имаше и резултат. Горда съм с представянето.

- В първия кръг се изправихте срещу опитната холандка Аранча Рус, която от доста време е сред елита. Загубихте първия сет. Как успяхте да се върнете в мача?

- Никога не я бях побеждавала преди. Винаги правехме тежки мачове. Бях леко неспокойна. Не ми тръгна играта. След първия сет си казах: "Спокойно, бори се. Или ще стане, или няма." Започнах да стоя по-добре в корта. Събрах вяра и мотивация след втория гейм на втория сет. Борих се за всяка точка и успях.

- Много по-голяма драма се получи във втория мач със Сакия Викъри. Победихте след тайбрейк в третия сет и четири спасени мачбола. След срещата се разрази и голям скандал.

- Още от втория гейм тя започна много да се нервира. Удряше ракетата между първия и втория сервис. Непрекъснато викаше. Беше странно поведение. Запазих фокус. Гледах да печеля всяка точка. Във втория сет нещата се закучиха. Започна да играе по-добре, а на мен не ми влизаха ударите. Третият сет беше драматичен. Борихме се за всяка точка. Губех с 2:6 в тайбрека. За втори път ми се случва да правя подобен обрат през годината. Първият път беше срещу Забине Лисицки в Щутгарт. Останах спокойна и си казах, че ще се боря. Така и така мачът беше почти заминал. Стигнах до 4:6. Имаше тежко разиграване от 40-50 удара наляво и надясно. При един далечен форхенд стъпих рязко, за да го отиграя. Усетих как разкъсвам мускулни влакна. Продължих да играя. Точката свърши. Погледнах си крака. Беше посинял. Попитах съдията дали може да дойде доктор, за да ме върже. Лекарят ме погледна, а главният съдия каза да взема три минути медицински таймаут. Тогава изключих за корт, за мач и за всичко. Целият фокус беше върху крака. Притесних се да не е станало нещо по-сериозно, защото ще ми отиде целият сезон. Вързаха ме, но излязох на корта. Болеше ме. Стараех се да не сбъркам и да не играя агресивно. Много се успокоих и не мислех върху играта. Вероятно това ми помогна да спася мачболите.

- След срещата Викъри разпали война в туитър срещу съдията заради дадения таймаут. Казахте ли си нещо с нея след мача?

- Стана голям скандал. Твърдеше, че за крампи не може да се вика доктор, но съдията и медицинското лице видяха как имам разкъсване. На мен нищо не ми каза. Само "честито". Държеше се много селски през цялото време. Не получаваше предупреждения. Удряше в мрежата и щеше да я свали. При единия мачбол имаше висока топка за форхенд, но я изкара в аут.

- Какво беше състоянието на крака след мача?

- Веднага отидох при доктора. Направих ледена баня. Играх вързана в III кръг, защото ме болеше дори когато ходех. Имах синки навсякъде. Влязох в мача срещу Богдан, но не бях на 100 процента. Не можех да тичам. Паднаха ударите и сервисът. Ана ми е приятелка. С нея играем често на двойки. Добра тенисистка е. Нямах шанс, като не бях в топкондиция. Чаках като щастлива губеща да вляза в основната схема. До сряда останах в САЩ. Почивах 3-4 дни, но още усещам крака. Като го възстановя, ще се оправят нещата. Не е толкова сериозна травмата.

- Какво ви предстои до края на сезона?

- Изчаквам да видя в кои турнири ще успея да вляза според ранглистата. В понеделник заминавам за Израел на турнир за $60 000. Той е на твърда настилка.

- Тази година спечелихте турнир в Търнава през февруари. Направихте няколко паметни обрата след загубен първи сет. Сякаш това се превръща във ваш специалитет?

- Не проспивам първия сет. Вероятно не загрявам много добре. Другите са по-добре сработени. При мен е малко по-бавничко. В Търнава бях леко контузена. Нямах много големи очаквания, но спечелих. Сега също преди US Open имах няколко загуби. Когато се успокои човек и не го мисли, нещата се получават.

- С Григор Димитров се случи нещо подобно. Беше в лоша серия, а сега е на полуфинал срещу Даниил Медведев.

- Имах честта да го гледам на първия му мач и да го подкрепям. С него се познаваме от деца. Израснали сме заедно. И двамата сме 91-ви набор.

- Какво подобрихте във вашата игра, за да запишете две победи на толкова силен турнир?

- Винаги съм предпочитала да играя на твърди кортове. Там е по-лесно да използвам агресивния стил и да доминирам. Израснах на червени кортове, а през 2016-а на тях направих най-големия скок в ранкинга благодарение на успехите на клей. Но на твърдо се чувствам по-уверено. От три години ходя на подготовка в академията на Жустин Енен. Самата тя минава по кортовете. Много пъти ми е давала съвети. Казва ми да бъда по-спокойна на корта, защото съм малко по-изнервена като човек. Да гледам по-спокойно на нещата, а не да се ядосвам за всяка точка. Всеки бърка. Дори и Федерер. Нямам толкова много възможности да се готвя в академията постоянно. Затова отивам за седмица. Нямам спонсори. Дори ракетите сама си купувам. "Баболат" не ми дават договор, защото трябва да съм в Топ 100. Използвам случая да благодаря на Българската федерация по тенис. Те ми подсигуриха пътуването и хотела за Откритото първенство на САЩ. Без тях надали щях да направя толкова голям резултат.

- Доволна ли сте от сезона до момента?

- Целта ми беше да вляза в квалификациите на "Ролан Гарос". Първоначално успях да го направя, но французите намалиха броя на участниците в пресявките от 128 до 96. Останах трета сред резервите. Бях 191-ва в света по това време. След това играх и на "Уимбълдън" в квалификациите. Надявам се да се върна в Топ 200 до края на годината.

- През последните години имахте доста контузии. Как успяхте да се преборите?

- Още 2017-а имах голям проблем. Бях стигнала до 130-о място в света, но се получи проблем с ракетите. Подписах договор с "Техно Фибър". Играх около месец и половина, но ме удари в лакътя. Не можех да си вдигна ръката. За да разтурим договора, ме пратиха в център за изследвания във Франция. Оказа се, че тази ракета не отговаря на ръката ми. Беше ми много трудно да се върна заради болките.

- Каква е обстановката на US Open от гледна точка на състезателите?

- Видях се с абсолютно всички от топ състезателите. Много хора ме учудиха, защото си говореха точно с мен. Халеп ме поздрави. Попита ме как съм. С нея сме играли преди, а тя няма същото отношение към останалите. Серина също ми каза здрасти, което ме учуди. Симпатична е, но също не говори с никого. През 2016-а си приказвах с нея и Муратоглу. Всичките светила при мъжете също общуваха с мен. Вдъхновението е огромно. Откритото първенство на САЩ ми е любимият турнир. За пръв път играх там в турнир от Големия шлем през 2016-а. Дано догодина да вляза в основната схема.

Следващият турнир на Изабелла ще бъде в Израел
Следващият турнир на Изабелла ще бъде в Израел
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене