Русия ще въоръжи космонавтите си, за да ги предпази от диви животни при приземяването

СНИМКА: Pixabay

Русия ще въоръжи космонавтите си със специален пистолет, за да ги предпази от диви животни при приземяване в отдалечени и слабо населени райони на страната, предаде Франс прес.

Агенцията цитира изявление на ръководителя на руското космическо ведомство Дмитрий Рогозин, предава БТА.

"Това оръжие е в процес на изпитания. Предполагам, че до година и половина то ще бъде включено в комплекта на космонавтите", заяви ръководителят на "Роскосмос". По неговите думи става дума за осъвременена версия на трицевен пистолет, известен от съветското минало на страната. Оръжието ще бъде включено в аварийния комплект на космонавтите, когато пилотираните полети ще бъдат осъществявани от новия руски космодрум, изграден в Далечния изток.

"Приземяванията могат да станат в отдалечени и слабо населени местности, в горите и степта, и космонавтите са на мнение, че няма да бъде излишно да разполагат с подобно оръжие", поясни Рогозин. Пистолетът може да се използва както за сигнализация, така и за самозащита.

Пистолетът TP-82, който беше включен в спасителния комплект на космонавтите от 80-те години на миналия век, беше изтеглен от употреба през 2007 година, припомня агенцията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене