Само 1 свободно място от 1500 киносалона в Истанбул на премиерата на филма за Наим Сюлейманоглу

Наим Сюлейманоглу СНИМКА: Архив

От общо 1500 места в киносалона в Истанбул, където снощи се състоя гала прожекцията на игралния филм "Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу" само едно място остана празно. Това на легендарния щангист, носител на три олимпийски титли и десетки световни и европейски рекорди, който ни напусна преди две години.

На гала прожекцията се стекоха известни имена от обществения, интелектуалния и спортния елит на мегаполиса, много хора с изселнически корени, предава БТА.

Пред залата, на големи пана бяха изложени макети на олимпийските, световни и европейски медали, спечелени от Наим, състезателни трика, на постаменти с щанги бяха изписани рекорди, които остават ненадминати и до днес.

На прожекцията присъства целият екип на филма - актьорът Хаят Ван Ек в ролята на Наим Сюлейманоглу, актьорите, които пресъздават действителни личности в живота и спортната кариера на щангиста - майката, бащата, братята, първия му треньор Енвер Тюркилери, легендарния Иван Абаджиев, който създава шампиона Наим, политически личности от близкото минало в България и Турция.

Филмът започва със заставката "Истинската история на Наим Сюлейманоглу" и представя първо неговото детство в родното му село Птичар. Сценарият е по автобиографичната книга на брата на спортиста Мухаррем, щангист и треньор на Наим приживе.

Режисьорът Йозер Фейзиоглу изтъкна, че екипът се е старал да се придържа максимално към автентичните събития и герои.

"Заснехме филма за рекордно кратко време - 4 месеца. Снимките реализирахме в родния край на Наим, обектите, където снимахме в София, са истински - в квартала, където е живял Наим, ползвахме истинската стая на Тодор Живков. Залата, в която са се взимали политическите решения във връзка с принудителната смяна на имената на турците, както и архивни кадри от събитията. Наистина беше много вълнуващо да снимаме филм с действителни герои и събития. Вярвам, че направихме филм, достоен за живота и постиженията на личност като Наим Сюлейманоглу", каза режисьорът.

21-годишният Хаят Ван Ек, който изпълнява ролята на Наим и прави впечатление с физическата си прилика с него, заяви, че изпитва отговорност и чест да се въплъти в ролята.:

"Тази роля за мен е много, много голяма отговорност и чест в същото време, защото Наим Сюлейманоглу е идол на няколко поколения. Вярвам, че направихме всичко по силите си, за да бъдем достойни за паметта и делото му", каза той.

Във филма участват и български актьори, сред които Огнян Симеонов, който изпълнява ролята на легендарния треньор по щанги Иван Абаджиев. Актьорът от врачанския театър специално за БТА сподели, че е приел като предизвикателство ролята си във филма.

"Тази роля бе голямо предизвикателство за мен, понеже личността, чиято роля изпълнявам, е емблематична, поради което и отговорността бе голяма. С колегите от Турция работихме много добре, благодарен съм им за доверието. Много се вълнувам, надявам се, че сме създали филм, който ще бъде вълнуващ и за турските, и за българските зрители", каза той.

Може би един от най-развълнуваните на гала прожекцията бе щангистът Халил Мутлу, съратник и последовател на Наим Сюлейманоглу. Роденият в България тежкоатлет също се изсели в Турция няколко години след Наим и подобно на него се превърна в знаково име на турската тежка атлетика.

"Много, много ми липсва батко Наим", каза с тъга в очите Халил Мутлу. "Понякога идва в съня ми, говорим си. За нас, които дойдохме след него, той беше пример, който следвахме. Беше много специален човек", споделя той. "Батко Наим продължава да ни обединява, въпреки че вече не е между нас, дори много повече отколкото преди. Светла му памет, нека почива в мир".

Филмът проследява детските и юношески години на Наим в България, израстването му като щангист, рекордите в България, болезнената смяна на турското му име, драматичното бягство в Турция, постигнатите успехи и усилията, благодарение на които се възражда турската тежка атлетика.

Акцент във филма са трагичните събития по преименуването на българските турци от някогашния комунистически режим като основен мотив на бягството на 20-годишния младеж от България. Откроена е и ролята на Наим за запознаване на турската и световната общественост с асимилационната кампания срещу българските турци.

Акцент е поставен също и върху ролята на бившия турски министър-председател Тургут Йозал за довеждането на Наим Сюлейманоглу в Турция.

Лентата завършва със срещата на Наим с неговото семейство, което пристига от България в началото на 1990 г. на истанбулското летище "Ататюрк" след около 4-годишна раздяла.

Гордост, рекорди, болка, тъга, копнеж, несправедливост, драматично бягство, обичта на милиони са показани в "Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу" - един силен филм в памет на една силна личност.

Прожекцията на моменти беше прекъсвана от аплодисменти, а на излизане от салона очите на много хора бяха просълзени.

Филмът ще бъде пуснат като редовна прожекция по киносалоните в страната утре, 22 ноември.

Продуцентът Мустафа Услу посочи, че се предвижда филмът да бъде прожектиран и в България.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене