Иван Ерменков снима премиера, патриарха, “Мис Свят” и фестивал №1 за боеве с домати

Кифли се тагват в хотели в Дубай, а снимките на обектите са мои, казва фотографът

Премиерът Бойко Борисов, патриарх Неофит, датската кралица Маргретe II и Мис Свят. Всички те са били снимани от българския фотограф Иван Ерменков. 22-годишният софиянец е възпитаник на Академия ди Белли Арти ди Брера в класа на проф. Лоренцо Витури, един от малцината, печелили 2 пъти “Гранд При на фотографията”.

Започва да снима, след като приятели харесали пейзажите, които виждал, когато те го карали да ги щракне. Тогава решил да се отдаде на фотографията и започнал в столични клубове, преди да стигне до Дубай, Монте Карло и Карара, откъдето Микеланджело взема мрамора за скултурата на Давид.

Защо е важно да следим неговото развитие? 

1. Той снима

различни събития

на патриарх

Неофит I

Български

“Сигурно съм впечатлил патриарха чрез кадрите си от откриването на черква до хотел. А на самото събитие ме нае Светия синод.” По щастлива случайност денят е 15 октомври - рожденият ден на главата на Българската православна църква и на Софийската епархия. Въпреки досега до него Ерменков признава, че най-приятният момент в работата му е, когато негов връстник го е благословил. “Бог да те благослови. Това е нещо много хубаво. Всеки ти казва - уникален си, добър си, но самият факт, че ми го казва момче на моите години, е харттъчинг.”

Освен патриарха Ерменков снима и събития на премиера Бойко Борисов. Снимал е и първата дама Десислава Радева, министри и кметове. 

Иван не е сигурен кое е по-привлекателно - колите или жените.
Иван не е сигурен кое е по-привлекателно - колите или жените.

2. Фотограф е

на конкурсите

“Мис Свят”,

“Мис Юнивърс”

и конните

надбягвания

“Уайт търф”.

Едва на 22 г., Иван е официален фотограф на двата най-престижни конкурса за красота в света. Стига до тях благодарение на агенция. “Първият ми ангажимент в чужбина беше през 2016 г. Наеха ме за “Дискуайърт”. Трябваше да снимам зимна колекция в Сейнт Мориц. Тогава, докато снимахме по избраните локации, ме поканиха от агенцията да заснема и едно от най-аристократичните събития - “Уайт търф”. Това конни надбягвания по замръзнало езеро.” Събитието се провежда от 1907 г. в Сейнт Мориц, а в публиката през 2016 г. била и датската кралица Маргрете II.

2 години по-късно започва да снима и за “Мис Свят” и “Мис Вселена”, след като първоначално е официален фотограф и жури на българските издания. Снима и 110-годишнината на световен козметичен гигант. “Беше по-лесно от конкурсите за красота. Там трябва да се съсредоточиш върху нещо отличително, което е различно за всяко момиче. Тази годишнина акцентът на компанията бяха косите, така че сюжетно важния елемент трябваше да бъде представен подобаващо", казва младежът. Днес е член на журита на редица конкурси у нас.

3. Прави

интерактивно

меню за

5-звездния

“Интерконтинентал

Карлтън” в Кан

Докато снима менюто на “Интерконтинентал Карлтън” - хотела в Кан, в който отсядат редица филмови звезди преди наградите, Ерменков измисля и реализира концепция за меню. С един от мениджърите, с които правят фотосесията, се заговарят за новите технологии. “Иска ми се да имаме по-модерно меню”, казва управителят. Тогава на Ерменков му хрумва то да е на таблет. Поръчва се директно през него, а след натискане на избрания коктейл или ястие “менюто” казва реплика от филм, с която се поръчва. Vodka-martini. Shaken, not stirred (Водка мартини, разклатена, не разбъркана), разнася се гласът на самия Бонд, Джеймс Бонд - Шон Конъри. “Самото меню стана много красиво”, гордее се Ерменков.

4. Работи

в Монте Карло,

Париж, Дубай,

Ню Йорк, Карара

Снимките на Ерменков днес красят страниците на някои от най-известните хотели в Монте Карло и Париж. Снима и из Дубай, а снимките му често попадат в родния фейсбук. “Става, когато някоя кифла се тагне в хотел в Дубай. Излиза профилната снимка на локацията, която аз съм правил”, смее се младежът.

При друг ангажимент попада в Карара, родното място на мрамора за шедьовъра на Микеланджело Давид и на легендарния вратар Джиджи Буфон. Там е, за да снима за Dsquared. Качват се с джипове по почти вертикален откос. “Трябваше да снимам с каска и пълна екипировка като за добив на мрамор. Едвам държах и фокусирах с апарата, но стана прекрасна фотосесия”, казва Ерменков. Впоследствие разбира, че от Dsquared дори са пратили специални запитвания за фотосесията. За всеки човек било пускано отделно искане. Преживяването променя дори речника му. “Вече не казвам, че нещо е бяло като сняг, а като мрамора в Карара”, казва младежът.

5. Мечтае да

снима българи

Райна Кабаиванска и Антон Дончев са двамата българи, които Ерменков иска да снима. “Това са част от българите, с които се гордея и ще се гордеем в бъдеще”, казва фотографът. От родните популярни лица е снимал много, но най-запомняща е фотосесия с Ненчо Балабанов и Мария Игнатова. В нея участват и 10 кучета и толкова котки. “Гонеха се и трябваше да укротим моделите с козина, за да се получи сесията. Накрая стана много добре и съм доволен от нея”, спомня си през смях Ерменков. Докато говорим, младо момиче го познава и моли за снимка. “Чакай, нека аз”, казва той и натиска бутона на подадения му айфон. “Сега само ти имаш селфи с Иван Ерменков, което той е направил”, казва фотографът.

Сред най-вълнуващите му и мръсни преживявания е фотосесия в Испания. Там снима фестивала La Tomatina - боевете със 140 000 кг домати. “20 000 души се бият с тях по улиците на малкото градче Буньол. Реших да заснема събитието отвътре, от неговия епицентър, опаковах техниката си в херметична кутия за подводно снимане и се гмурнах в забавление, а цопнах в доматен сос. Оказа се, че дотогава събитието е снимано само от прозорците и балконите на сградите, но не и от гледната точка на участниците в него. Затова и получих специални благодарности.”

Има рецепта и за успешния кадър както за фотосесия, така и за събитие. "Самият начин на заснемане е коренно различен. Еднакво е обаче да уловиш душата на човека. Не трябва да търсиш идеалистичен образ по твой вкус, а да направиш така, че да изкараш човека на снимката. Негов съученик от 5 клас да каже “Да, това е този, който познавам”. Това е за мен успешнияй кадър", казва Ерменков. "Когато заснемам, го правя да са за мое портфолио. Така, че на мен да ми харесат. На мен харесат ли ми, и на другите ще харесат, защото аз съм си най-големият критик." Казва, че от снимките му има недоволни, но не и клиенти. “Конкуренцията”, казва с лека усмивка младежът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене