Доротея Тончева е първата, която БНТ снима за тв театъра

Доротея Тончева е цигуларка в пиесата на Стефан Цанев

Моноспектакълът ѝ “Цигуларката на Бога” е по текст на Стефан Цанев

“Цигуларката на Бога” - моноспектакълът на Доротея Тончева по текст на Стефан Цанев, е първата съвременна постановка, която БНТ започва да снима за легендарната си рубрика “Телевизионен театър”.

Тв екипът прави проби от вчера, а най-вероятно другата седмица ще заснеме спектакъла. “Започваме с по-малки неща, тъй като са лесни и по-евтини за снимане. А Доротея Тончева и Стефан Цанев задължително трябва да останат в златния фонд на телевизията”, каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред “24 часа”.

“В пиесата става дума за драматичната съдба на една цигуларка със световна слава, за стремежа на човека на изкуството към съвършенство, към приближаване до Бога и какво трябва да пожертва човек от себе си, за да постигне това съвършенство”, разказа актрисата още по време на репетициите. Спектакълът, чиято премиера беше през ноември 2018 г., има “Аскеер” за съвременна българска драматургия.

Телевизионният театър се върна на екрана на БНТ от началото на година. Засега рубриката излъчва стари постановки от тв архива. Идеята на Кошлуков обаче е да снимат и съвременни пиеси, които се играят в момента от българските театри, а чрез камерите на БНТ ще останат в златния ѝ фонд. Започват с камерни представления, докато намерят спонсори за заснемането на постановки от големите зали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене