Мария Габриел: Операта е важна част от европейското културно наследство

Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж СНИМКА: Личен архив

Операта е дълбоко вкоренена в нашата европейска история и култура. Тя е в състояние да ни накара да видим и чуем света по различен начин, да докосне сърцата ни. Много е важно да предадем това усещане и на младите поколения. Музикалното образование от ранна възраст е важен елемент за насърчаване и опазване на нашето културно наследство. Това заяви еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел при откриването на конференция посветена на операта като елемент от европейското културно наследство, свързващ минало и настояще, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Конференцията бе организирана с помощта на Европейския парламент, асоциация Europa InCanto и бившия председател на Комисията по култура и образование г-жа Силвия Коста в Брюксел.

Представеният проект Opera in Canto насърчава образованието за опера сред деца и ученици на възраст между 3 и 15 години. Той обхваща 50 000 ученици в Италия и благодарение на програмата „Творческа Европа“ е разширен с пет други европейски държави като образователен метод за сътрудничество между училищата и семействата.

Комисар Габриел заяви също: „Културата и културното наследство стоят високо сред моите приоритети. Европейската рамка за действия в областта на културното наследство насърчава и прилага на практика интегриран и основан на участието подход към културното наследство. Новата програма за култура е израз на последователна политика за културата на европейско равнище. За да бъдат успешни тези инициативи, ни е необходим силен бюджет. Споделям мнението, че новите цифрови технологии създават възможност за по-широк достъп до културното наследство, а споделянето на операта с повече хора, и най-вече с младите хора, чрез цифрови канали, вече е факт. Ето защо цифровото културно наследство е област, в която ще продължа да работя. Важно е също така да се свържат културата с образованието, културното наследство с музикалното и художественото образование. Именно това наричам „квадрат на знанието“: взаимодействието между научните изследвания, образованието, иновациите и ползите за обществото. С развитието на взаимодействия между програмите „Творческа Европа“, „Хоризонт Европа“, „Цифрова Европа“, „Еразъм+“, ще създадем цялостен подход към културата и културното наследство. Разчитам на бъдещо сътрудничество и с организациите на гражданското общество като Europa InCanto, които с новаторския си подход допринасят за насърчаване популяризирането и опазването на културното ни наследство. Силно се надявам и че български организации също ще се възползват от тези възможност и участват в проекта Opera in Canto“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене