Почти 4-метрова каменна плоча може да е най-старата карта в Европа (Снимка)

Археолози изследваха отдавна откритата плоча, съхранявана във френски замък, и установиха, че тя може да е най-старото картографско изображение на познати земи в Европа, съобщи Сайънс алърт.

Линиите само загатват за релефа.

Плочата от Сен Белек е открита през 1900 г. и след това е прибрана. Тя е дълга почти 4 м., предава БТА.

"Това вероятно е най-старата карта на територия, която е идентифицирана" - каза ръководителят на изследването Клеман Никола от университета в Борнмът. - Има няколко такива карти, изсечени в камък по света. Те са само интерпретации. Тази първа очертава район в специфичен мащаб."

Плочата е открита в погребална могила от края на ранната бронзова епоха (1900 - 1640 г. пр. н. е. ), но според специалисти, тя е по-стара. Ако това е така, значи е използвана повторно с някаква цел за погребалния процес. Плочата е образувала една от стените в гробницата, с гравираната страна навътре.

Според изследователите на нея е нарисуван грубо релефът в района на погребалната могила с преминаващата през него река. Възможно е и да са отбелязани селищата от онова време, както и как се е ползвала земята, каква е била собствеността върху нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 стъпки до сбъдването на мечта
Ванга предсказва на Латинка Петрова, че ще срещне мъж без пукнат лев, сега двамата празнуват златна сватба
Малки неща, които ни пречат да отслабнем
Сашо Кадиев и годеницата му вдигат малка сватба - само с най-близките
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!

Напишете дума/думи за търсене